Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία

Ευρωζώνη: Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την οικονομία

Προς ύφεση οδεύει η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς υποδεικνύουν ότι η κρίση στο κόστος διαβίωσης βαθαίνει την ίδια ώρα που οι ζοφερές προοπτικές κάνουν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς στις δαπάνες τους.

Αν και υπήρξε κάποια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, σύμφωνα με τις έρευνες, αυτές παρέμειναν υψηλές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπό πίεση καθώς ο πληθωρισμός έφθασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων την ώρα που η οικονομία μπαίνει σε πτωτική τροχιά. Μία αύξηση του κόστους δανεισμού θα ενέτεινε τα προβλήματα των καταναλωτών που έχουν πάρει δάνεια. Έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν αναμένουν μια χωρίς προηγούμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ οι άλλοι μισοί προβλέπουν μία αύξηση 50 μ.β.

Παρά τις προσδοκίες αυτές, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από το 0,99 του δολαρίου, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστον.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως 35% σήμερα, ενισχύοντας του φόβους για ελλείψεις και ενισχύοντας τις προσδοκίες για ύφεση και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πλήττονται από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global διολίσθησε στο χαμηλό 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από 49,9 τον Ιούλιο, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 να υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Οι έρευνες PMI διαμηνύουν ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται νωρίτερα στην ύφεση από ό,τι θεωρούσαμε. Με επικεφαλής τη Γερμανία τώρα αναμένουμε ότι η Ευρωζώνη θα έχει ύφεση για τρία τρίμηνα», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Canada.

Η προοπτική της ύφεσης έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, η οποία υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε τον Αύγουστο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η εγχώρια ζήτηση πιέστηκε από την αύξηση του πληθωρισμού και την υποχώρηση του καταναλωτικού κλίματος. Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αρχής γενομένης από το τρέχον, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στη Γαλλία, ο κλάδος των υπηρεσιών έχει χάσει τη δυναμική του και κατάφερε απλά να σημειώσει μια μικρή αύξηση, με τους υπεύθυνους αγορών να είναι απαισιόδοξοι για τις προοπτικές.

Ο αντίστοιχος κλάδος στην Ιταλία επανήλθε σε μία συγκρατημένη ανάπτυξη, ωστόσο στην Ισπανία ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιανουάριο, με τις επιχειρήσεις να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη τους και την καταναλωτική ζήτηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρώ: Συνεχίζεται η «βύθιση» – Υπό του 0,99 έναντι του δολαρίου

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Αύγουστο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News