Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 10:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Ράλι έως και 35% μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Φυσικό αέριο: Ράλι έως και 35% μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Ράλι έως και 35% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου, αφότου η Ρωσία σταμάτησε επ’  αόριστον τις προμήθειες μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της προς την Ευρώπη.  

Η Gazprom είχε κλείσει τον Nord Stream για τρεις ημέρες για εργασίες συντήρησης, όμως το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε ότι ο αγωγός δεν θα ανοίξει το Σάββατο, όπως προγραμματιζόταν, καθώς διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού. Πλέον, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ανοίξει ο αγωγός. Η εξέλιξη εντείνει τις ανησυχίες για τις προμήθειες της Ευρώπης και σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστά σχεδόν αναπόφευκτη την επιβολή δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας τον χειμώνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που αποτελούν το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως και 35%.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες για το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα και τώρα σπεύδει να λάβει μέτρα έκτακτης ανάγκης. Η Σουηδία και η Φινλανδία δημιούργησαν αναχώματα το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν μια «στιγμή Lehman Brothers».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν ριζοσπαστικές προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης την Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου και της αναστολής συναλλαγών στα παράγωγα της ενέργειας.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά του Αυγούστου, εκτίμησε η Goldman Sachs έπειτα από την κίνηση της Gazprom.

Το συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα στην Ολλανδία, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, ενισχύεται κατά 26% στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει κατά 37% την περασμένη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτο το δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη

Φωτιά στην αγορά φυσικού αερίου βάζει η Gazprom: Ράλι από Δευτέρα βλέπει η Goldman Sachs

Τιμές ενέργειας: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News