Business & Finance Κυριακή 4/09/2022, 19:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Σουηδίας και Φινλανδίας – φόβοι για χρεοκοπίες τύπου Lehman στην ενέργεια

Παρέμβαση Σουηδίας και Φινλανδίας  – φόβοι για χρεοκοπίες τύπου Lehman στην ενέργεια

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν την Κυριακή σχέδια να προσφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες τους μετά το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από τη ρωσική Gazprom 

Η Φινλανδία σκοπεύει να προσφέρει 10 δισ. ευρώ (9,95 δισ. δολ.) και η Σουηδία σχεδιάζει να προσφέρει 250 δισ. σουηδικές κορώνες (23,2 δισ. δολ.) σε εγγυήσεις ρευστότητας.

«Η κατάσταση έχει τα συστατικά για ένα είδος Lehman Brothers της ενεργειακής βιομηχανίας», δήλωσε την Κυριακή ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Mika Lintila.

Όταν η Lehman Brothers, η τέταρτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, κήρυξε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του 2008 με χρέη άνω των 600 δισ. δολ., πυροδότησε τα χειρότερα σημεία της οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ.

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι η έσχατη επιλογή χρηματοδότησης για εταιρείες που διαφορετικά θα απειλούνταν με αφερεγγυότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εγγυήσεις στοχεύουν να αποτρέψουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις εξασφαλίσεων από την ανατροπή των ενεργειακών εταιρειών που εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια στο Nasdaq, ένα γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να εξαπλωθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ανέφεραν οι κυβερνήσεις.

Οι χαμηλότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, έχουν ωθήσει τις ευρωπαϊκές τιμές και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ταχεία άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα απώλειες στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, αναγκάζοντάς τις να βρουν κεφάλαια για να καταχωρίσουν πρόσθετες εξασφαλίσεις στα χρηματιστήρια.

Η απαίτηση εξασφαλίσεων για την εκκαθάριση του Nasdaq έφτασε πρόσφατα τα 180 δισ. σουηδικές κορώνες, από περίπου 25 δισ. σε κανονικές περιόδους λόγω της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου 1.100%, ανακοίνωσε το γραφείο χρέους της Σουηδίας το Σάββατο.

Η κυβέρνηση φοβόταν ότι το κλείσιμο του Nord Stream θα οδηγούσε σε περαιτέρω άνοδο.

Η κρατικά ελεγχόμενη φινλανδική ενεργειακή εταιρεία Fortum προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τις ρυθμιστικές αρχές της σκανδιναβικής αγοράς να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταθεροποιήσουν την αγορά, προσθέτοντας ότι μια χρεοκοπία ακόμη και ενός μικρότερου συμμετέχοντα στην αγορά θα ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη.

Η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σταθεροποιηθεί η λειτουργία τόσο της αγοράς παραγώγων όσο και της αγοράς ενέργειας συνολικά.

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Mikael Damberg δήλωσε την Κυριακή ότι οι εγγυήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους στη Σουηδία και θα καλύπτουν επίσης όλα τα σκανδιναβικά κράτη και τα έθνη της Βαλτικής μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Χωρίς κυβερνητικές εγγυήσεις, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει σε «τεχνική χρεοκοπία» τη Δευτέρα, είπε ο Damberg.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Μέτρα στήριξης 65 δισ. ευρώ – Τι περιλαμβάνουν

Bloomberg: Σχεδόν αναπόφευκτο το δελτίο στην ενέργεια στην Ευρώπη

Ενέργεια: Στην τελική ευθεία για τα μέτρα της ΕΕ – Το ελληνικό μοντέλο στο επίκεντρο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News