Business & Finance Σάββατο 3/09/2022, 14:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Siemens Energy: Δεν μας ζητήθηκε βοήθεια από Gazprom για τον Nord Stream 1

Siemens Energy: Δεν μας ζητήθηκε βοήθεια από Gazprom για τον Nord Stream 1

Στην Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, όπως δήλωσε η εταιρεία, έπειτα από την ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom, ότι δεν ήταν διαθέσιμη να παρέχει τεχνική υποστήριξη για τον αγωγό.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε τονίσει αρκετές φορές ότι υπάρχουν αρκετές πρόσθετες τουρμπίνες διαθέσιμες στον σταθμό συμπίεσης Πορτόβαγια, προκειμένου να λειτουργεί ο αγωγός Nord Stream 1» δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens Energy.

Νωρίτερα, η Siemens Energy ανακοίνωσε ότι από χθες στις 23:00 ώρα Ελλάδος δεν έχει λάβει μέρος σε εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ενώ δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα παροχής τεχνικής υποστήριξης από τη ρωσική Gazprom. Η Siemens Energy ανέφερε ότι παραμένει διαθέσιμη να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης.

Διέκοψε επ’ αόριστον τις ροές αερίου η ρωσική Gazpom

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα είχε ενημερώσει αρχικά ότι θα ξεκινήσει από σήμερα να στέλνει φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 1, αλλά αργότερα η Gazprom ανακοίνωσε πως διακόπτει επ’ αόριστον τις ροές λόγω διαρροής. Η Μόσχα αποδίδει τα τεχνικά προβλήματα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και έχουν ως αποτέλεσμα να μη γίνονται συνηθισμένες εργασίες συντήρησης του Nord Stream 1.

«Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, ένας στρόβιλος λειτουργεί, οπότε σκεφτείτε το μόνοι σας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε εάν αναμένονται περισσότερες διακοπές στον αγωγό. «Δεν φταίει η Gazprom που λείπουν οι πόροι. Επομένως, η αξιοπιστία ολόκληρου του συστήματος βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι αυτό είναι πρόσχημα και η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό όπλο για αντίποινα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η Siemens Energy, ένας προμηθευτής εξοπλισμού αγωγών, δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει τακτική συντήρηση.

Η Siemens Energy, η οποία συνήθως εξυπηρετεί τους στρόβιλους Nord Stream 1, ανέφερε ότι δεν εμπλέκεται σε εργασίες συντήρησης που διεξάγονται τώρα από την Gazprom. Είπε, επίσης, ότι ήταν έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί και ότι η συντήρηση αποκλείεται από τις κυρώσεις.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Ρωσία να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις, αφού η Gazprom μείωσε πρώτα τις ροές τον Ιούνιο και μετά ξανά τον Ιούλιο. 

Οι μειωμένες ροές αερίου μέσω του Nord Stream 1 εδώ και πολύ καιρό, καθώς και μέσω των αγωγών της Ουκρανίας δυσχεραίνουν την προσπάθεια των ευρωπαϊκών κρατών να αυξήσουν τα αποθέματά τους ενόψει του χειμώνα. 

Οι δεξαμενές αποθήκευσης της Γερμανίας έχουν πληρότητα 85%, ωστόσο το Βερολίνο λέει ότι η επίτευξη του στόχου του 95% έως την 1η Νοεμβρίου θα είναι δύσκολη, εάν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά δεν μειώσουν την κατανάλωση.

Παράλληλα, η Γερμανία παρήγγειλε και νέα πλωτή δεξαμενή υγροποιημένου αερίου, την πέμπτη από την αρχή της κρίσης, προκειμένου να μειώσει περαιτέρω την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News