Business & Finance Σάββατο 3/09/2022, 11:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ζημιές 25 δισ. δολαρίων για τις τράπεζες το α΄ εξάμηνο

Ρωσία: Ζημιές 25 δισ. δολαρίων για τις τράπεζες το α΄ εξάμηνο

Ζημιές 25 δισ. δολαρίων (1,5 τρισ. ρουβλιών) κατέγραψαν οι ρωσικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2022.  Αυτή είναι η πρώτη φορά που η κεντρική τράπεζα αποκαλύπτει τα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Οι ζημιογόνες τράπεζες έχασαν 1,9 τρισ. ρούβλια και οι κερδοφόρες τράπεζες είχαν κέρδη 400 δισ. ρουβλιών», είπε ο Ντμίτρι Τουλίν, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα RBC.

Η Κεντρική Τράπεζα σταμάτησε να δημοσιεύει στοιχεία για τον τραπεζικό τομέα μετά την έναρξη του πολέμου και απαγόρευσε στις τράπεζες να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία της χώρας στο εξωτερικό και επέβαλαν κυρώσεις στις τράπεζες της Ρωσίας.

Ο τραπεζικός τομέας καταγράφει τις πρώτες ζημιές του εδώ και επτά χρόνια.

Ο Τουλίν είπε ότι το ένα τέταρτο των ρωσικών τραπεζών παρουσίασαν ζημίες το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι υπόλοιπες παρέμειναν κερδοφόρες.

«Μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε με λίγα θύματα μέχρι στιγμής», είπε στο RBC, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές τράπεζες έχουν ακόμη 7 τρισ. ρούβλια (116 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά.

Και προέβλεψε ότι ο τραπεζικός τομέας της Ρωσίας θα κλείσει το 2022 με ζημιές το πολύ 1,5 τρισ. ρουβλιών.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News