Business & Finance Παρασκευή 2/09/2022, 20:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Gazprom: Κλειστός μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη ο Nord Stream 1 – Αντιδράσεις από ΕΕ

Gazprom: Κλειστός μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη ο Nord Stream 1 – Αντιδράσεις από ΕΕ

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός, αφού η κύρια τουρμπίνα στο σταθμό συμπίεσης Portovaya κοντά στην Αγία Πετρούπολη διαπιστώθηκε ότι είχε διαρροή λαδιού κατά τη διάρκεια κοινής επιθεώρησης με τη Siemens Energy η οποία πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης.

Ανέφερε ότι η τουρμπίνα δεν μπορούσε να λειτουργήσει με ασφάλεια μέχρι να επιδιορθωθεί η διαρροή και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της παροχής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει σε λειτουργία νωρίς το Σάββατο μετά από μία τριήμερη διακοπή για συντήρηση.

Η Gazprom ανέφερε στη δήλωσή της στο Telegram ότι η έκθεση ανίχνευσης διαρροής «υπογράφηκε επίσης από εκπροσώπους της Siemens».

Η Gazprom επικαλέστηκε δηλώσεις της Siemens ότι οι απαραίτητες επισκευές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο «υπό τις συνθήκες ενός εξειδικευμένου συνεργείου».

Σε μια δήλωση στο Telegram, η Gazprom παρείχε, όπως είπε, μια εικόνα που δείχνει διαρροή λαδιού στον εξοπλισμό του σταθμού συμπίεσης.

Ο Nord Stream 1, τροφοδοτεί τη Γερμανία και άλλες χώρες, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, με φυσικό αέριο, λειτουργούσε μόνο με το 20% της χωρητικότητας, ακόμη και πριν σταματήσουν οι ροές για τρεις ημέρες αυτήν την εβδομάδα για συντήρηση.

Η Gazprom είπε ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν σε τεχνικά προβλήματα που την εμποδίζουν να παρέχει ολόκληρο τον όγκο του συμβατικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Η Siemens Energy το απορρίπτει και λέει ότι δεν υπάρχουν νομικά εμπόδια στην παροχή συντήρησης του αγωγού.

ΕΕ: Ερίκ Μαμέρ: Η ανακοίνωση της Gazprom είναι άλλη μία επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή

Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.

Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Η Γερμανία «είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη» αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή της χώρας

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.

«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.

Ο αγωγός Nord Stream 1, που περνά από τη Βαλτική Θάλασσα και εφοδιάζει τη Γερμανία και άλλες χώρες, επρόκειτο να επαναλειτουργήσει αύριο Σάββατο (στις 04.00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από τριήμερη διακοπή για συντήρηση. Η Gazprom ωστόσο, η οποία έχει το μονοπώλιο των εξαγωγών αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία, ανέφερε νωρίτερα ότι δεν μπορεί να ξαναρχίσει με ασφάλεια τις παραδόσεις, μέχρι να επιδιορθωθεί μια διαρροή λαδιού μηχανής που εντοπίστηκε σε μια τουρμπίνα. Δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η επισκευή.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό πλαφόν στο αέριο: Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί η Μόσχα

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: Το πράσινο φως έδωσε η G7

Αισχροκέρδεια στα καύσιμα: Πρόστιμα 10.000 ευρώ σε δύο πρατήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News