Business & Finance Πέμπτη 1/09/2022, 23:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με μεικτά πρόσημα το κλείσιμο της Wall Street

Η Nvidia και η AMD πέφτουν μετά την απαγόρευση των εξαγωγών των τσιπ από τις ΗΠΑ στην Κίνα

Με μεικτά πρόσημα το κλείσιμο της Wall Street

Με οριακή άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη Dow Jones και S&P 500, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην έκθεση για την αγορά εργασίας.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο σε χαμηλό δύο μηνών την περασμένη εβδομάδα, όπως επίσης και οι απολύσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο, δίνοντας στη Fed ένα μαξιλάρι για να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη μηνιαία έκθεση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων την Παρασκευή για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αγορά εργασίας. 

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters βλέπουν αύξηση θέσεων εργασίας κατά 300.000.

Ο S&P 500 κέρδισε 11,85 μονάδες ή 0,30%, κλείνοντας στις 3.966,85 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 31,08 μονάδες ή 0,26%, στις 11.785,13 μονάδες. Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 145,99 μονάδων, ή 0,46%, στις 31.656,42.

Ωστόσο, ο S&P κατάφερε να ανακάμψει στα τελευταία στάδια των συναλλαγών, αφού έφτασε στο χαμηλό των 3.903,65, κοντά σε αυτό που ορισμένοι αναλυτές βλέπουν ως ισχυρό επίπεδο στήριξης για τις μετοχές.

«Βαρίδι» στον τομέα της τεχνολογίας ήταν οι κατασκευαστές τσιπ καθώς ο δείκτης ημιαγωγών της Φιλαδέλφειας έπεσε, με αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών της Nvidia και την πτώση της Advanced Micro Devices μετά την απαγόρευση εξαγωγών σε ορισμένα κορυφαία τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα που επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Άλλα οικονομικά στοιχεία έδειξαν περαιτέρω χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, ενώ η μεταποίηση αυξήθηκε σταθερά τον Αύγουστο, χάρη στην ανάκαμψη της απασχόλησης και των νέων παραγγελιών.

Οι επενδυτές «βλέπουν» 73,1% πιθανότητα για τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και αναμένουν ότι θα κορυφωθούν περίπου στο 3,993% τον Μάρτιο του 2023. 

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει ένα λάθος πολιτικής και να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά, οδηγώντας την οικονομία σε ύφεση, ακόμα κι αν ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Αντανακλώντας τον αμυντικό τόνο, η υγειονομική περίθαλψη και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς που οδηγούσαν στην ανοδική πορεία.

Οι επενδυτές έχουν επίσης αρχίσει να ανησυχούν περισσότερο για τα εταιρικά κέρδη σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων που έχει επίσης πυροδοτήσει ένα ράλι του δολαρίου ΗΠΑ. Η Hormel Foods Corp υποχώρησε αφού η εταιρεία παραγωγής συσκευασμένων τροφίμων μείωσε την πρόβλεψή της για τα κέρδη για ολόκληρο το έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News