Business & Finance Πέμπτη 1/09/2022, 08:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σλι Λάνκα: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο διάσωσης 2,9 δισ. δολαρίων

Σλι Λάνκα: Συμφωνία με το ΔΝΤ για δάνειο διάσωσης 2,9 δισ. δολαρίων

Σε προκαταρκτική συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο περίπου 2,9 δισ. δολαρίων κατέληξε η Σρι Λάνκα.

«Οι στόχοι του νέου προγράμματος του ΔΝΤ στη Σρι Λάνκα είναι να αποκαταστήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε η δήλωση του ΔΝΤ.

Πέραν της τήρησης των όρων του προγράμματος, το ΔΝΤ απαιτεί επίσης να λάβει διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους επίσημους πιστωτές της Σρι Λάνκα, καθώς και τη διασφάλιση ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με ιδιώτες πιστωτές.

 «Η ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές της Σρι Λάνκα και η πρόσθετη χρηματοδότηση από τους εταίρους θα απαιτηθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να κλείσουν τα χρηματοδοτικά κενά», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Σρι Λάνκα χρειάζεται να αναδιαρθρώσει χρέος σχεδόν 30 δισ. δολαρίων και η Ιαπωνία προσφέρθηκε να ηγηθεί των συνομιλιών με τους άλλους κύριους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Θα χρειαστεί επίσης να συνάψει συμφωνία με διεθνείς τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες που κατέχουν την πλειονότητα των κρατικών ομολόγων αξίας 19 δισ. δολαρίων, τα οποία θεωρούνται πλέον σε default.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει έντονες ελλείψεις σε καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά εδώ και μήνες, ενώ ο πληθωρισμός πλησιάζει το 65%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News