Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 23:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση ποσοστού Αυγούστου για Dow, S&P 500, Nasdaq από το 2015

Πτωτικά και εν μέσω ανησυχιών για τη Fed κλείνει τον Αύγουστο η Wall Street

Wall Street: Η μεγαλύτερη πτώση ποσοστού Αυγούστου για Dow, S&P 500, Nasdaq από το 2015

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν τον μήνα με την τέταρτη συνεχή ημερήσια πτώση τους την Τετάρτη, ενισχύοντας την πιο αδύναμη επίδοση του Αυγούστου εδώ και επτά χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve συνεχίζονται.

Οι τρεις κύριοι δείκτες υπέστησαν τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία πτώση τους τον Αύγουστο από το 2015. Αφού έφτασε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στα μέσα Αυγούστου, ο S&P 500 υποχώρησε τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας πτώση άνω του 7% μέχρι το κλείσιμο της Τρίτης.

Η πίεση των πωλήσεων επιταχύνθηκε μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell την Παρασκευή σχετικά με τη διατήρηση αυστηρής νομισματικής πολιτικής «για κάποιο χρονικό διάστημα» οι οποίες διέλυσαν τις ελπίδες για πιο μέτριες αυξήσεις επιτοκίων, με τον δείκτη αναφοράς να υποχωρεί περισσότερο από 5% τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

«Το μόνο που ενδιαφέρει (τον Πάουελ) είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός και να αυξηθούν τα επιτόκια για να γίνει αυτό, και από την άποψη του πόσο επιθετικός είναι, αυτό θα καθοριστεί από τα δεδομένα», δήλωσε ο Tim Ghriskey, ανώτερος αναλυτής χαρτοφυλακίου στην Ingalls & Snyder στο New. Υόρκη,

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια αγορά με μεγάλη αστάθεια, οι ανησυχίες που είχαμε, το ράλι που είχαμε ήταν απλώς ένα ράλι bear market, πιθανώς κάποια ανησυχία ότι θα επιστρέψουμε σε νέα χαμηλά.»

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 4% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους και να τα διατηρήσει εκεί, προκειμένου να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed και ότι οι κίνδυνοι ύφεσης τα επόμενα χρόνια έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο S&P 500 έχασε 31,16 μονάδες ή 0,78%, για να κλείσει στις 3.955,00 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 66,93 μονάδες ή 0,56% στις 11.816,20 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 280,44 μονάδες ή 0,88%, στις 31.510,43.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News