Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 22:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Οι ενεργειακοί περιορισμοί επηρεάζουν και την παραγωγή ζάχαρης

Γαλλία: Οι ενεργειακοί περιορισμοί επηρεάζουν και την παραγωγή ζάχαρης

Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ζάχαρης της Γαλλίας Tereos και Cristal Union θα ξεκινήσουν την παραγωγή τους νωρίτερα εν όψει πιθανών ενεργειακών περιορισμών από την κυβέρνηση αυτόν τον χειμώνα, σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, δήλωσαν την Τετάρτη.

Η παραγωγή ζάχαρης είναι από τις πιο ενεργοβόρες βιομηχανίες. Τα γαλλικά εργοστάσια, που λειτουργούν συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το αέριο για να μετατρέψουν τα ζαχαρότευτλα τους σε γλυκαντικό.

Η Tereos και η Cristal Union σχεδιάζουν να επιταχύνουν την έναρξη της παραγωγής κατά περίπου μία εβδομάδα με τα πρώτα εργοστάσια να τεθούν σε λειτουργία στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

«Επιταχύνουμε την έναρξη των εργοστασίων μας για να μην είμαστε ενεργοί κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που είναι οι πιο κρύοι και επομένως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να έχουμε περικοπές (ενέργειας)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cristal Union, Xavier Astolfi στο Reuters.

Μόνο ένα μεσαίου μεγέθους εργοστάσιο της Cristal Union θα παραμείνει ενεργό τον Ιανουάριο, είπε ο Astolfi.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν προέτρεψε τη Δευτέρα τις εταιρείες να καταρτίσουν σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι τον επόμενο μήνα, προειδοποιώντας ότι θα πληγούν πρώτα, αν ποτέ η Γαλλία αναγκαστεί να μεριμνήσει για την προμήθεια φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμη σε ποιο βαθμό θα επιβάλουν τέτοιους περιορισμούς, αλλά είμαστε μια χειμερινή βιομηχανία, οπότε πρέπει να το προβλέψουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της Tereos. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ημερομηνία λήξης για τη δραστηριότητα του εργοστασίου θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.

Η απόφαση να προωθηθεί η παραγωγή ελήφθη μετά από διαβούλευση με τα μέλη του συνεταιρισμού τους, είπαν οι βιομηχανίες ζάχαρης. Σε όσους θα δεχτούν να μαζέψουν νωρίς τα ζαχαρότευτλα τους θα δοθεί αποζημίωση.

Η πρώιμη συγκομιδή ζαχαρότευτλων μειώνει τις αποδόσεις των φυτών, αλλά ο Astolfi είπε ότι θα προτιμούσε ελαφρώς χαμηλότερες αποδόσεις από το να πρέπει να αφήσει ζαχαρότευτλα στα χωράφια λόγω του κλεισίματος των εργοστασίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News