Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 22:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Miller, Gazprom: Οι κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τη Siemens να επισκευάσει τον Nord Stream 1

Miller, Gazprom: Οι κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τη Siemens να επισκευάσει τον Nord Stream 1

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Miller, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δυτικές κυρώσεις σημαίνουν ότι η Siemens Energy δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τακτική συντήρηση του εξοπλισμού για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Απαιτείται περιοδική αντικατάσταση ορισμένου εξοπλισμού, όπως οι τουρμπίνες, για να εξασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά του αερίου. Η κατάσταση επισκευής του έχει κρατήσει τις αγορές φυσικού αερίου σε κόκκινο συναγερμό για εβδομάδες, καθώς εντείνεται ο φόβος στη Δύση ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τον εφοδιασμό στην Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες αιχμής της ζήτησης.

Η Gazprom ανέφερε ως τον κύριο λόγο για τη μείωση των παραδόσεων μέσω του Nord Stream, ανταλλακτικά που είτε είναι ελαττωματικά είτε έχουν καθυστερήσει να παραδοθούν. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι μόνο οι κυρώσεις εμπόδισαν τον Nord Stream 1 να λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα.

«Οι αντίπαλοί μας έχουν εκδώσει τόσα πολλά έγγραφα κυρώσεων που δημιούργησαν μια κατάσταση, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί σύγχυση κυρώσεων», είπε ο Μίλερ σύμφωνα με το Interfax.

«Και σήμερα η Siemens δεν έχει ουσιαστικά καμία ευκαιρία να παρέχει την τακτική σημαντική συντήρηση του εξοπλισμού μας για άντληση αερίου. Η Siemens απλά δεν έχει πού να πραγματοποιήσει αυτό το έργο».

Η Siemens Energy, η οποία συνήθως εξυπηρετεί τις τουρμπίνες, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι δεν συμμετείχε στις εργασίες συντήρησης που πραγματοποιεί η Gazprom στον σταθμό συμπίεσης.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μίλερ, η Siemens Energy είπε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις δηλώσεις» και ότι η συντήρηση «εξαιρείται ρητά» από τις κυρώσεις.

«Οι τεχνικοί μας είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πελάτες μας στις εργασίες συντήρησης, εάν ζητηθούν και παραγγελθούν», πρόσθεσε η Siemens Energy.

Σημειώνεται ότι η τελευταία συντήρηση έχει σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News