Business & Finance Τετάρτη 31/08/2022, 20:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιών για τη Fed

Πτωτικά έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν φόβους για υψηλότερα επιτόκια και επικείμενη οικονομική ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε κατά 1%. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά 2,7% προκαλώντας απώλειες, καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια βυθίστηκαν σε αρνητικό έδαφος, το ίδιο και οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής.

Οι αναταραχές στην αγορά επικρατούν από την Παρασκευή μετά από επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams ζήτησε μια «κάπως περιοριστική πολιτική για την επιβράδυνση της ζήτησης».

Ο FTSE 100 του Λονδίνου κατέγραψε τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του σε επτά εβδομάδες την Τετάρτη, καθώς οι προειδοποιήσεις για ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό τους επόμενους μήνες ενίσχυσαν φόβους για βαθιά ύφεση στη Βρετανία.

Ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,1% και σημείωσε μηνιαία πτώση σχεδόν 2% σε έναν βίαιο Αύγουστο που είδε τους κατασκευαστικές, αυτοκινητοβιομηχανίες  και λιανοπωλητές να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα.

Δείκτης

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή

FTSE

7284.15

-77.48

-1.05

DAX

12834.96

-126.18

-0.97

CAC

6125.1

-85.12

-1.37

Ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 40 ετών πάνω από 10% και με τους λογαριασμούς ενέργειας που αναμένεται να εκτιναχθούν κατά 80% από τον Οκτώβριο, αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Η Goldman Sachs προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα μπορούσε να ξεπεράσει το 20% στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό έκλεισαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από το αρνητικό προβάδισμα από τη Wall Street και καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα δεδομένα της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν μεικτά στην αρχή της συνεδρίασης της Τετάρτης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και Reuters

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News