Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 13:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Βουτιά στις τιμές φέρνουν οι παρεμβάσεις της Ευρώπης

Ενέργεια: Βουτιά στις τιμές φέρνουν οι παρεμβάσεις της Ευρώπης

Βουτιά σημειώνουν σήμερα οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, έπειτα και από τη χθεσινή πτώση, καθώς οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν εντείνουν τις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν μία ενεργειακή κρίση που απειλεί να σπρώξει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ύφεση.

Η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχώρησε σήμερα έως και 26%, ενώ το φυσικό αέριο στην Ολλανδία (που επίσης είναι σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή αγορά), σημείωσε πτώση έως και 11%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω χαμηλών όγκων συναλλαγών και μεγάλης αβεβαιότητας. Η ρωσική Gazprom σχεδιάζει να κλείσει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία για συντήρηση από τις 31 Αυγούστου και για τρεις ημέρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες γεμίζουν τις αποθήκες τους με φυσικό αέριο δύο μήνες νωρίτερα από τον στόχο που είχαν θέσει.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να μιλήσει σήμερα για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τη Δευτέρα, είπε ότι η Ε.Ε. επιδιώκει να σπάσει τη σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ισπανική κυβέρνηση θα προτείνει στην Ε.Ε. να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα πλαφόν που χρησιμοποιείται στην Ισπανία, ανέφερε η El Pais.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας Engie δήλωσε ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα περιορίσει τις προμήθειες από την Τρίτη «λόγω μιας διαφωνίας μεταξύ των μερών σχετικά με την εφαρμογή ορισμένων συμβάσεων».

Η τιμή του ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία μειώνεται κατά 20% στα 610 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εμφανίζοντας βουτιά από το ρεκόρ των 1.050 ευρώ που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα.

Το φυσικό αέριο στην Ολλανδία υποχωρεί κατά 4,3% στα 261 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Δύο μήνες νωρίτερα γεμίζουν οι αποθήκες της Ε.Ε.

Πανευρωπαϊκή παρέμβαση για το ρεύμα: Κάν’το όπως η Ισπανία;

Engie: Μειώθηκε ο όγκος του φυσικού αερίου που λαμβάνει από τη Gazprom

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News