Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 22:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλία: Δεν αποκλείει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο προς τις επιχειρήσεις

Γαλλία: Δεν αποκλείει την επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο προς τις επιχειρήσεις

Έκκληση προς τις επιχειρήσεις να περιορίσουν την χρήση ενέργειας απηύθυνε η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπόρν, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιθανή επιβολή δελτίου τον χειμώνα, εάν η Ρωσία σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου. 

«Είναι επείγον να σταματήσουμε κάθε περιττή κατανάλωση ενέργειας άμεσα. Εάν δεν το κάνουμε, θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν από μία επιβολή δελτίου. 

Η πρωθυπουργός προέτρεψε την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις να συνεργαστούν σε ένα σχέδιο για μείωση της χρήσης ενέργειας ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις και μπλακάουτ. Δεσμεύθηκε δε να εξετάσει διάφορα σενάρια στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα έχει μία καλύτερη εικόνα των κινδύνων. 

Η Μπόρν ανέφερε ότι μία πιθανότητα είναι να δημιουργηθεί μια νέα αγορά για δικαιώματα κατανάλωσης ενέργειας, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που θα επηρεαστούν περισσότερο από μία επιβολή δελτίου. 

«Ενώ η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεν πιστέψαμε ούτε μία στιγμή ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους. Γνωρίζουμε ήδη ότι διαθέτουμε λιγότερο φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια», είπε μιλώντας σε συνέδριο της επιχειρηματικής ένωσης Medef. 

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της EDF στη Γαλλία – που καλύπτουν περισσότερο από τα δύο-τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα – βρίσκονται εκτός λειτουργίας. 

Όμως, έχοντας ήδη εκπληρώσει περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων της σε φυσικό αέριο, η Γαλλία διαθέτει αρκετές ποσότητες για να αντεπεξέλθει στον χειμώνα εάν οι θερμοκρασίες κρατηθούν σε φυσιολογικές θερμοκρασίες, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Engie, Κλερ Γουέισαντ. Η εταιρεία κοινής ωφελείας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Sonatrach της Αλγερίας στο πλαίσιο της στρατητικής της για διαφοροποίηση των προμηθειών της από την Ρωσία, παρότι τα νέα συμβόλαια με τη συγκεκριμένη χώρα δεν θα προλάβουν να τεθούν σε ισχύ τον επικείμενο χειμώνα. 

Power prices surged to an even higher record in France
  

Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση έχει δαπανήσει περισσότερα από 25 δισ.ευρώ για να θωρακίσει τους καταναλωτές από το αυξανόμενο κόστος πετρελαίου και φυσικού αερίου, θέτοντας πλαφόν στις αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, σχεδιάζει να δαπανήσει επιπλέον 20 δισ.ευρώ υπό τη μορφή φορολογικών μειώσεων, αύξησης των συντάξεων και άλλων μέτρων κατά του πληθωρισμού. 

Η Μπορν έχει επίσης δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θωρακίζει τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και ότι θα προσθέσει στοχευμένα μέτρα για τους φτωχότερους πολίτες. Επιπλέον, επανέλαβε τον στόχο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος της θητείας του 2017. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου

Στο τραπέζι ξανά ευρωπαϊκό πλαφόν στο ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News