Business & Finance Κυριακή 28/08/2022, 19:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογαλία: Ακυρώνονται 60 πτήσεις λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο της Λισαβόνα

Πορτογαλία: Ακυρώνονται 60 πτήσεις λόγω απεργίας στο αεροδρόμιο της Λισαβόνα

Περίπου 60 πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας την Κυριακή, την τελευταία ημέρα της απεργίας των εργαζομένων που έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στα καλοκαιρινά ταξίδια στα κύρια αεροδρόμια της Πορτογαλίας από την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία εθνικών αεροδρομίων, ANA.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας διαχείρισης Portway απαιτούν καλύτερα επιδόματα αδείας και καλύτερες προοπτικές εξέλιξης στην καριέρα τους. Ο ιστότοπος του ANA έδειξε ότι 31 αφίξεις και 28 αναχωρήσεις είχαν ακυρωθεί την Κυριακή στη Λισαβόνα, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Πορτογαλίας.

Ο Pedro Figueiredo, εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας (SINTAC), δήλωσε στο Reuters ότι περίπου το 90% των εργαζομένων στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο συμμετείχαν στην τριήμερη απεργία.

Η SINTAC αναμένει από 70 έως 80 πτήσεις της Λισαβόνας να ακυρωθούν την Κυριακή και 30 έως 40 στο αεροδρόμιο του Πόρτο, είπε.

«Τις επόμενες ημέρες, το σωματείο μας θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα αυτής της απεργίας και ενδέχεται να υιοθετήσουμε ειδησεογραφικές μορφές μάχης», είπε ο Figueiredo, χωρίς να διευκρινίσει ποια μπορεί να είναι.

Δεκάδες προσωπικό εδάφους των αεροδρομίων διαμαρτυρήθηκαν σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι για να απαιτήσουν υψηλότερους μισθούς για να μετριαστούν οι επιπτώσεις του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, που ενισχύθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια και τις ελλείψεις προσωπικού μετά την άρση των περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και το κλείσιμο του εναέριου χώρου που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα Σαββατοκύριακα του χρόνου, με ξένους και Πορτογάλους τουρίστες να εξακολουθούν να ταξιδεύουν για καλοκαιρινές διακοπές.

Η Portway, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο Vinci, είπε ότι η «ανεύθυνη» απεργία θα έθετε σε κίνδυνο τον τουριστικό κλάδο της Πορτογαλίας, ο οποίος αντιπροσώπευε σχεδόν το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος πριν από την πανδημία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News