Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 23:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Πτώση 3,03% για τον Dow Jones, 3,94% για τον Nasdaq και 3,37% για τον S&P 500

Wall Street: Πτώση 3,03% για τον Dow Jones, 3,94% για τον Nasdaq και 3,37% για τον S&P 500

Η Wall Street έκλεισε αρκετά χαμηλά την Παρασκευή, με τον Nasdaq να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των τριών κύριων δεικτών, καθώς οι επενδυτές που περίμεναν μια πιο μέτρια πολιτική από τη Fed απογοητεύτηκαν από τον επικεφαλής της, Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η αμερικανική οικονομία θα χρειαστεί αυστηρή νομισματική πολιτική «για κάποιο χρονικό διάστημα» προτού τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, δήλωσε ο Πάουελ στην ομιλία του. Αυτό σημαίνει βραδύτερη ανάπτυξη, ασθενέστερη αγορά εργασίας και μάλλον επώδυνα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Οι επενδυτές γνώριζαν ότι επρόκειτο να αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια και ήταν διχασμένοι μεταξύ του αν θα ερχόταν μια αύξηση 50 ή 75μονάδων βάσης από τη Fed τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία για την ανάκαμψη στην αγορά εργασίας που ερχόταν για να αντισταθμίσει δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, είχαν οδηγήσει ορισμένους να θεωρούν ότι θα ήταν λιγότερο επιθετική η πολιτική της Fed.

O S&P 500 έχασε 141,46 μονάδες ή 3,37%, για να κλείσει στις 4.057,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 497,56 μονάδες ή 3,94% στις 12.141,71 μονάδες. Ο Dow Jones υποχώρησε 1.008,38 μονάδες ή 3,03%, στις 32.283,40 μονάδες.

Επιβαρύνοντας την υψηλή κεφαλαιοποίηση και τις μετοχές τεχνολογίας, οι αποδόσεις του διετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έπεσαν για λίγο στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Οκτώβριο του 2007 προτού σταθεροποιηθούν κοντά στα υψηλά δύο μηνών.

Η Nvidia και η Amazon υποχώρησαν, το ίδιο και η Alphabet, μητρική της Google, η Meta και η Block Inc.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει από την αλλαγή του έτους, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω των διαφαινόμενων επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας.

Ωστόσο, έχουν ανακάμψει ισχυρά από τον Ιούνιο, με τον S&P 500 να ανακτά σχεδόν τις μισές απώλειές του για το έτος με ισχυρότερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη και ελπίζει ότι ο υψηλός πληθωρισμός δεκαετιών έχει φτάσει στα ανώτερα επίπεδά του.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News