Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 19:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TotalEnergies: Η γαλλική ενεργειακή πουλά το μερίδιό της στη ρωσική Terneftegaz

TotalEnergies: Η γαλλική ενεργειακή πουλά το μερίδιό της στη ρωσική Terneftegaz

Η γαλλική TotalEnergies, η οποία έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις για τη συνέχιση των επιχειρηματικών δεσμών της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε πως θα πουλήσει το μερίδιό της στην Terneftegaz, μια κοινοπραξία με τη Novatek, στη ρωσική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Η ολοκλήρωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, υποκείμενη στους συνήθεις όρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρεία.

Η γαλλική εταιρεία βρέθηκε υπό πίεση αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις της με την Terneftegaz, έπειτα από δημοσίευμα στην εφημερίδα Le Monde, όπου αναφέρεται πως η εταιρεία παρείχε συμπυκνωμένο αέριο το οποίο μετατράπηκε αργότερα σε κηροζίνη και χρησιμοποιήθηκε σε δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η TotalEnergies ανέφερε πως δεν σχετίζεται σε κανένα βαθμό με την στήριξη του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η κοινοπραξία της εταιρίας Terneftegaz ενεπλάκη στη προμήθεια συμπυκνωμένου αερίου για την παρασκευή καυσίμου αεριωθούμενων που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Η TotalEnergies επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα παραγάγει συμπυκνωμένο αέριο από κοινού με τη Novatek στη Ρωσία που καταλήγει σε καύσιμο αεριωθούμενων, αλλά τόνισε πως αυτό προοριζόταν όλο για εξαγωγή.

Η Global Witness, η οποία συνεργάστηκε με τη Le Monde στην διεξαγωγή της έρευνας, σχολίασε πως οι ανακοινώσεις της TotalEnergies αντιφάσκουν και πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News