Business & Finance Παρασκευή 26/08/2022, 10:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απορρίπτονται οι αιτήσεις για βίζα των Τούρκων – Σκοπιμότητες βλέπει η Άγκυρα

Απορρίπτονται οι αιτήσεις για βίζα των Τούρκων – Σκοπιμότητες βλέπει η Άγκυρα

Η Τουρκάλα αθλητική παρουσιάστρια Sinem Okten ξαφνιάστηκε όταν είδε την αίτησή της για βίζα για την περιοχή Σένγκεν της Ευρώπης να απορρίπτεται δύο φορές, καθώς όπως λέει, έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πάνω από 50 φορές για να καλύψει αγώνες και να πάρει συνεντεύξεις από αθλητές.

«Έκανα αίτηση πρώτα στη Γερμανία και μετά στη Γαλλία. Και οι δύο απέρριψαν την αίτησή μου», είπε στο Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το πρακτορείο, οι αιτήσεις για βίζα των Τούρκων πολιτών για τις 26 χώρες του Σένγκεν απορρίπτονται ολοένα και περισσότερο. Η Άγκυρα μιλά για μια σκόπιμη προσπάθεια να βρεθεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δύσκολη θέση, εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία του schengenvisainfo.com, το 16,5% των αιτήσεων για βίζα από την Τουρκία απορρίφθηκε πέρυσι, έναντι 12,5% ένα χρόνο νωρίτερα. Το 2015, μόνο το 4% των αιτήσεων είχε απορριφθεί, με τα ποσοστά να αυξάνονται από το 2017 και μετά.

Το κόστος της θεώρησης της βίζας, που ανέρχεται περίπου σε 100 ευρώ και αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του κατώτατου μισθού της Τουρκίας, δεν επιστρέφεται είτε εκδοθεί η βίζα είτε όχι.

Η Okten είπε ότι η γερμανική πρεσβεία δεν έδωσε κανένα λόγο για την απόρριψη της αίτησής της. Ένα έγγραφο από τη γαλλική πρεσβεία, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τηλεοπτική παρουσιάστρια θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την παραμονή της στη Γαλλία ή να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλά για σκόπιμα μεγάλους χρόνους διεκπεραίωσης και αύξηση στα ποσοστά απόρριψης. «Δυστυχώς, οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες της ΕΕ και εκτός ΕΕ δίνουν στους πολίτες μας ραντεβού για βίζα ένα χρόνο, 6-7-8 μήνες αργότερα. Αύξησαν επίσης το ποσοστό απόρριψης. Αυτό είναι σχεδιασμένο και σκόπιμο», είπε ο Τσαβούσογλου.

Και απέρριψε σαν «δικαιολογίες» ότι αυτό σχετίζεται με τα μέτρα για τον κορωνοϊό ή ελλείψεις προσωπικού.

Το υπουργείο του θα προειδοποιήσει τους πρεσβευτές ορισμένων δυτικών χωρών για το θέμα τον Σεπτέμβριο, είπε.

Καθώς όλο και περισσότεροι Τούρκοι απορρίπτονται όταν κάνουν αίτηση για βίζα, οι τουριστικοί πράκτορες ακυρώνουν ταξίδια.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News