Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 21:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Siemens Energy: Καμία ενημέρωση για τη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream 1

Siemens Energy: Καμία ενημέρωση για τη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream 1

Η Siemens Energy, η οποία εκτελεί εργασίες επισκευής σε τουρμπίνες που χρησιμοποιούνται για την άντληση φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν νέα για αναφορά σχετικά με τη συντήρηση ή την πιθανή συντήρηση του εξοπλισμού που συνδέεται με τον αγωγό.

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Μέλανι Τζολί, σε ρεπορτάζ που επικαλέστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News την Τετάρτη, είπε ότι η Οτάβα θα εμμείνει σε μια απαλλαγή από τις κυρώσεις ώστε να επιστραφούν οι τουρμπίνες να επιστραφούν στη Ρωσία μέσω Γερμανίας μετά την επισκευή.

Οι ανεμογεννήτριες που απαιτούνται για τη διασφάλιση της ομαλής μεταφοράς φυσικού αερίου έθεσαν τις αγορές φυσικού αερίου σε κόκκινο συναγερμό για εβδομάδες, καθώς εντείνεται ο φόβος στη Δύση ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τις προμήθειες στην Ευρώπη κατά τους χειμερινούς μήνες αιχμής της ζήτησης.

Η ρωσική Gazprom επικαλέστηκε τον ελαττωματικό εξοπλισμό, (όπως και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις ανταλλακτικών) ως τον κύριο λόγο για τη μείωση των ροών μέσω του Nord Stream, η οποία λειτουργεί στο ένα πέμπτο της συνολικής χωρητικότητάς της.

Η Γερμανία είπε ότι αυτό είναι πρόσχημα και ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να αυξήσει τις τιμές και να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις. Η Ρωσία αρνείται κάτι τέτοιο και λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι η αιτία για τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

«Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών του Καναδά επιβεβαιώνει την εξαίρεση που χορήγησε η καναδική κυβέρνηση τον Ιούλιο για τη μεταφορά συνολικά έξι στροβίλων για τον αγωγό Nordstream 1 στη Γερμανία», ανέφερε η Siemens Energy.

Πρόσθεσε ότι μία από τις τουρμπίνες βρισκόταν ήδη στη Γερμανία για αρκετές εβδομάδες μετά τη συντήρηση στο Μόντρεαλ.

Η Gazprom σχεδιάζει συντήρηση στο σταθμό συμπίεσης Portovaya από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ο οποίος θα σταματήσει τις ροές κατά μήκος του αγωγού Nord Stream 1 που συνδέει τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Γερμανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο, φοβάται ότι οι ροές θα μπορούσαν να διαταραχθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αφού οι μειωμένες προμήθειες έχουν εκτοξεύσει τις ήδη υψηλές τιμές της ενέργειας στα ύψη και ώθησαν χώρες σε όλη την Ευρώπη να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Gazprom, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Telegram, ανέφερε ότι καμία από τις τουρμπίνες του σταθμού συμπίεσης Portovaya δεν ήταν υπό επισκευή στον Καναδά.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News