Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 16:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FAZ: Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο δημιουργεί ελπίδες

FAZ: Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο δημιουργεί ελπίδες

Με την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου ασχολείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σημερινό της άρθρο. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο Κρόνος βρίσκονται αποθηκευμένα 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου – «σχεδόν αρκετά για να τροφοδοτήσουν τη Γερμανία για ένα χρόνο», όπως σημειώνει η εφημερίδα. «Μπορούν τα νέα κοιτάσματα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη;»

Σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές, η χώρα αλλά και οι εταιρείες κάνουν ό,τι μπορούν για να επιταχύνουν την εκμετάλλευση του νέου οικοπέδου ώστε να συμβάλουν στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ωστόσο θα περάσουν χρόνια μέχρι το φυσικό αέριο από την Κύπρο να φτάσει στους ευρωπαίους καταναλωτές. Σύμφωνα με την FAZ: «το κυπριακό αέριο δεν είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα και η εξαγωγή του στις διεθνείς αγορές πιθανότατα θα πυροδοτούσε συγκρούσεις με την Τουρκία.

Εκτός από σοβαρά οικονομικά εμπόδια, υπάρχουν σοβαρά πολιτικά εμπόδια στην εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Το νησί έχει διαιρεθεί από το 1974 αφού η Τουρκία κατέλαβε το βόρειο τμήμα, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει μέχρι σήμερα. «Η σύγκρουση για το αέριο αλλά και η προσπάθεια της Τουρκίας να κυριαρχήσει στην περιοχή δημιουργούν πολλά εμπόδια», σημειώνει η FAZ.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Κοίτασμα αερίου στην Κύπρο: Η σημασία του Cronos-1

Κύπρος: TotalEnergies και ENI ανακάλυψαν σημαντικό κοίτασμα αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News