Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 15:36
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρακτικά EKT: Διάχυτη ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό

Πρακτικά EKT: Διάχυτη ανησυχία για τον υψηλό πληθωρισμό

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την παγίωση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα εμφανίστηκαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη συνεδρίαση του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ εξέταζε το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης.

Στη συνεδρίαση στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης στο μηδέν, καθώς οι φόβοι για τις πληθωριστικές πιέσεις εντείνονταν. Δεδομένου ότι η Τράπεζα είχε δώσει σήμα για αύξηση 25 μονάδων βάσης, η κίνηση εξέπληξε τους επενδυτές.

«Κρίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ενταθεί», σημειώνεται χαρακτηριστικά στα πρακτικά. «Η συνέχιση των προσδοκιών περί σταθεροποίησης του πληθωρισμού βασιζόταν στο εάν το εκτελεστικό συμβούλιο θα δρούσε αποφασιστικά εναντίον του πληθωριστικού τοπίου που επιδεινώνεται».

Στη συνεδρίαση του επόμενου μήνα αναμένεται πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση 50 μονάδων βάσης, παρότι οι ανησυχίες περί ύφεσης κλιμακώνονται. Πλέον, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πλησιάζει διψήφιο ποσοστό και το σενάριο ενεργειακών ελλείψεων ενδέχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τιμές.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων ποντάρουν οι traders

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ; Δεν έχουν αλλάξει οι προοπτικές του πληθωρισμού, λέει η Schnabel

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News