Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 09:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τελικά πέτυχε οριακή ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο

Γερμανία: Τελικά πέτυχε οριακή ανάπτυξη το β΄ τρίμηνο

Πιο ανθεκτική από ό,τι αρχικά πιστευόταν αποδείχθηκε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη 0,1% παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα νέα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία υπερβαίνουν την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανε λόγο για στασιμότητα στο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο. Παρόλα αυτά, δεν μειώνουν τους φόβους για τις προοπτικές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Η ανάπτυξη οφείλεται στις κρατικές δαπάνες, με τις δαπάνες των νοικοκυριών να συμβάλλουν επίσης. Ωστόσο, οι παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη γίνονται ισχυρότεροι, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες φυσικού αερίου και να εκτοξεύει τις τιμές, απειλώντας νοικοκυριά και εταιρείες.

Η Bundesbank δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου θα μείνει λίγο-πολύ στάσιμη, ενώ ο κίνδυνος συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 έχει αυξηθεί «σημαντικά». Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, μπορεί να φτάσει περίπου στο 10% προς το τέλος του έτους.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News