Business & Finance Τετάρτη 24/08/2022, 20:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη Fed

Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη Fed

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ελαφρώς ανοδικά την Τετάρτη, παρά τα νέα επιθετικά σχόλια από έναν υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Federal Reserve που μαζί με την ανησυχία για μια επικείμενη ενεργειακή κρίση και οι ζοφερές προοπτικές ανάπτυξης, ενίσχυσαν την διστακτικότητα των επενδυτών και κράτησαν τα κέρδη υπό έλεγχο.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 .STOXX έκλεισε 0,2% υψηλότερα, σπάζοντας ένα τριήμερο πτωτικό σερί, αλλά κυμαινόταν κοντά στα χαμηλά ενός μηνός.

Άμυνα και υγεία οδήγησαν σε κέρδη, ενώ τα ορυχεία υποχώρησαν 1,8%, τη μεγαλύτερη σε όλους τους ευρωπαϊκούς κλάδους.

Οι αγορές αξιολόγησαν τους κινδύνους από την αύξηση των επιτοκίων, τα ζοφερά οικονομικά στοιχεία, τον υψηλό πληθωρισμό και μια πιθανή ύφεση.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου και η πιθανότητα να παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές, σημαίνει ότι η ευρωζώνη πιθανότατα θα υποστεί μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως», δήλωσε ο Jack Allen-Reynolds, ανώτερος οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Capital Economics.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου έχουν τριπλασιαστεί σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες, καθώς πλησιάζει ένας χειμώνας με εντεινόμενες τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των προμηθειών ενέργειας από τη Ρωσία.

«Υπήρξε ένα ισχυρό παγκόσμιο ράλι μετοχών νωρίτερα με οδηγό τις ΗΠΑ που παρέσυρε και την Ευρώπη, αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο Graham Secker, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής στρατηγικής της Morgan Stanley.

«Καθώς πλησιάζει το Jackson Hole, η αγορά αρχίζει να επαναξιολογεί αυτό το ράλι, πιστεύοντας ότι η Fed θα παραμείνει ακόμα στη σφικτή πολιτική της, επομένως βλέπουμε κάποια κέρδη».

Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί ενόψει του ετήσιου συνεδρίουe στο Ουαϊόμινγκ, αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari επανέλαβε την Τρίτη την εστίαση της Fed στον έλεγχο του πληθωρισμού πριν από όλα.

«Οι ευρωπαϊκές προσδοκίες για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ οι προσδοκίες για την ανάπτυξη επιδεινώνονται, επομένως τα θεμελιώδη μεγέθη συνεχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα για τις μετοχές», δήλωσε ο Secker.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σε νέο υψηλό 8 εβδομάδων, καθώς οι φόβοι για τον πληθωρισμό ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μια επιθετική πορεία νομισματικής σύσφιξης. 

Στο επίκεντρο της αγοράς βρέθηκαν επίσης τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αναμένονται την Πέμπτη, τα οποία είναι πιθανό να είναι επιθετικά.

Μεταξύ των μετοχών, η Richemont σημείωσε άνοδο 3,6% αφού η εταιρεία είπε ότι η Farfetch θα αποκτούσε μερίδιο 47,5% στον ζημιογόνο διαδικτυακό λιανοπωλητή μόδας του ομίλου πολυτελών προϊόντων YOOX Net-A-Porter και ότι η Alabbar θα έπαιρνε το 3,2%.

Η Bavarian Nordic πρόσθεσε 4,6% αφού η δανική εταιρεία βιοτεχνολογίας δήλωσε ότι καταβάλλει «κάθε προσπάθεια» για να καλύψει την υψηλή ζήτηση για το εμβόλιο της κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο, καθώς διατήρησε τις επιχειρηματικές της προοπτικές για το έτος. 

 

Κλείσιμο

Μεταβολή

% μεταβολή 

FTSE 100

7471.51

-16.6

-0.22

DAX

13220.06

25.83

0.2

CAC 40 Index

6386.76

24.74

0.39

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters και cnbc

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Ανατροπή στο κλείσιμο με οριακά κέρδη

Πόσο ακριβό είναι το ρεύμα στην Ευρώπη; Αντιστοιχεί σε πετρέλαιο 1.000 δολαρίων/βαρέλι

Γιατί το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News