Business & Finance Τετάρτη 24/08/2022, 18:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων ποντάρουν οι traders

ΕΚΤ: Σε μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων ποντάρουν οι traders

Αύξησαν τα στοιχήματά τους οι traders, ποντάροντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση προκειμένου να δαμάσει τις κλιμακούμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μία αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1% από 0% σήμερα. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που οι traders ποντάρουν σε αύξηση τέτοιου βεληνεκούς.

Επίσης, αναμένεται ευρέως πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα διπλασιάσει τα επιτόκια στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους. Μόλις πριν από δέκα ημέρες, οι traders προέβλεπαν αύξηση μικρότερη των 125 μονάδων βάσης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα σταμάτησε να δίνει καθοδήγηση σχετικά με τα επιτόκια, λέγοντας ότι θα κινείται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, κινούμενη ανάλογα με τα δεδομένα κάθε φορά.

Παρότι αναμένεται πως βραχυπρόθεσμα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, προβλέπεται πως το 2023 θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Οι traders αναμένουν ότι τα επιτόκια δεν θα ξεπερνούν το 2% τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Η ΕΚΤ έρχεται αντιμέτωπη με τον κλιμακούμενο πληθωρισμό, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών για την ευρωζώνη. Ενδεικτικά, η παραγωγή στα 19 κράτη επιβραδύνθηκε καθώς οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα τρόφιμα μειώνουν τη ζήτηση επηρεάζοντας όλο και περισσότερους κλάδους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ευρωζώνης: Ανάκαμψη σε χαμηλά επίπεδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News