Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 23:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί της Wall Street

Ο σύνθετος PMI των ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021

Συνεχίζεται το πτωτικό σερί της Wall Street

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της οικονομίας εν όψει του ετήσιου συνεδρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο S&P 500 κυμάνθηκε μεταξύ μικρών κερδών και ζημιών για μεγάλο μέρος της συνεδρίασης, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καθώς η ζήτηση εξασθένισε ενόψει του πληθωρισμού και σύσφιξης της οικονομικής πολιτικής.

Οι μετοχές υποχώρησαν στις πρόσφατες συνεδριάσεις ενόψει της συνάντησης της κεντρικής τράπεζας αυτής της εβδομάδας, όπου ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αναμένεται την Παρασκευή να επαναλάβει την ισχυρή δέσμευση για εξάλειψη του πληθωρισμού που τρέχει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.

Οι επενδυτές διχάζονται μεταξύ της πιθανότητας για αύξηση 50 μονάδων βάσης και 75 μονάδων βάσης από την κεντρική τράπεζα, αφού αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής απώθησαν πρόσφατα τις προσδοκίες για μια πιο χαλαρή πολιτική και τόνισαν τη δέσμευση της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα είναι η συνειδητοποίηση ότι η Fed θα μπορούσε ακόμα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Jake Dollarhide, διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management στην Tulsa της Οκλαχόμα. «Η αγορά φοβάται ότι ο Πάουελ θα επιστρέψει σε μια επιθετική στάση».

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου.

Μετά από ένα σκληρό ξεκίνημα της χρονιάς, οι αγορές σημείωσαν ράλι από τα μέσα Ιουνίου με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός είχε κορυφωθεί, αλλά το καλοκαιρινό ράλι έσπασε την περασμένη εβδομάδα, λόγω των ανανεωμένων φόβων για μια επιθετική πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed.

Ο S&P 500 έχασε 9,26 μονάδες ή 0,22%, για να κλείσει στις 4.128,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 0,27 μονάδες ή 0,0022% στις 12.381,30 μονάδες. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 154,02 μονάδες ή -0,47%, στις 32.909,59 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News