Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 22:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Νορβηγία προσβλέπει σε υψηλή παραγωγή φυσικού αερίου μέχρι το 2030, λέει ο υπουργός Ενέργειας

Η Νορβηγία αντικαθιστά τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην Ευρώπη. Τα επενδυτικά σχέδια δείχνουν συνεχιζόμενη υψηλή παραγωγή φυσικού αερίου

Η Νορβηγία προσβλέπει σε υψηλή παραγωγή φυσικού αερίου μέχρι το 2030, λέει ο υπουργός Ενέργειας

Η Νορβηγία σχεδιάζει να διατηρήσει το τρέχον υψηλό επίπεδο παραγωγής φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η Ευρώπη φαίνεται να σταματά τις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας.

«Θεωρώ ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα παραγωγής στα οποία βρισκόμαστε τώρα μέχρι το 2030», δήλωσε ο Terje Aasland σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Βλέπουμε ότι υπάρχουν προοπτικές για ανάπτυξη και λειτουργία που έρχονται τώρα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των υψηλών όγκων φυσικού αερίου στο μέλλον», είπε.

Η σκανδιναβική χώρα αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις που έγιναν τον Μάιο, αύξηση 8% από το 2021, πιθανώς ξεπερνώντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί πριν από πέντε χρόνια.

Η Norwegian Petroleum Directorate προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα ήταν στα 118 bcm -χαμηλότερα από το τρέχον επίπεδο- το 2026, το πιο μακρινό έτος που προβλέπει η ρυθμιστική αρχή.

Η Νορβηγία είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, ξεπερνώντας τη Ρωσία, η οποία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου της.

Ο υπουργός είπε ότι είναι επίσης πιο σίγουρος για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για νορβηγικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αφού το μη μέλος της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία τον Ιούνιο για την ενίσχυση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα που πρέπει να λάβουμε από την ΕΕ», είπε ο Άασλαντ.

Η Νορβηγία έχει ήδη ανταποκριθεί στην υψηλότερη ζήτηση που προέκυψε από την Ευρώπη εκτρέποντας περισσότερο φυσικό αέριο για εξαγωγές αντί να το διοχετεύει πίσω στο έδαφος για να ενισχύσει την παραγωγή αργού πετρελαίου.

Η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έχει σχεδόν τριπλασιαστεί φέτος, έχοντας σημειώσει επανειλημμένα νέα ρεκόρ. Ωστόσο, η Νορβηγία δεν σχεδιάζει να πουλήσει φυσικό αέριο σε τιμή χαμηλότερη της αγοράς, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι αναλυτές και μέσα ενημέρωσης.

«Κατ’ αρχήν, η αγορά είναι προβλέψιμη. Όταν υπάρχει σπανιότητα, οι τιμές είναι υψηλές. Αυτό συμβάλλει επίσης στην αύξηση της παραγωγής και κατευθύνει το φυσικό αέριο στις αγορές που το χρειάζονται περισσότερο», είπε ο Άασλαντ.

«Η διατάραξη της αγοράς και η δημιουργία… κανόνων που φαίνονται καλοί αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να συμβάλει στην καταστροφή ενός μέρους του εδάφους για την οικοδόμηση σταθερότητας και εμπιστοσύνης με την πάροδο του χρόνου».

Πρόσθεσε ότι η Νορβηγία δεν σχεδιάζει να επιβάλει νέο φόρο στις νορβηγικές εταιρείες πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν υψηλές ταμειακές ροές.

«Δεν κάνουμε καμία συζήτηση τώρα για πρόσθετους φόρους. Τα πρόσθετα έσοδα που πιθανώς αποκομίζουν οι εταιρείες τώρα αποτελούν τη βάση για μελλοντικές επενδύσεις και τη βάση για ολόκληρο τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα», δήλωσε ο Άασλαντ.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, η κατά πλειοψηφία κρατική Equinor, στοχεύει να ενισχύσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα για να γίνει εταιρεία «ευρείας ενέργειας».

Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι θα εντείνει τις έρευνες για νέους πόρους για να καλύψει τη ζήτηση στην Ευρώπη για νορβηγικούς υδρογονάνθρακες.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας θα μπορούσε να σημειώσει νέο ρεκόρ το 2022.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News