Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 17:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ευρωζώνης: Ανάκαμψη σε χαμηλά επίπεδα

Καταναλωτική εμπιστοσύνη Ευρωζώνης: Ανάκαμψη σε χαμηλά επίπεδα

Ανέκαμψε αιφνιδίως η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα χαμηλότερα σε σχέση με την περίοδο των lockdown. Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στο -24,9 τον Αύγουστο από -27 τον Ιούλιο, παρότι το αυξανόμενο κόστος ζωής εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά και η ενεργειακή κρίση απειλεί το ρυθμό ανάπτυξης.

Πλέον η πλειονότητα των οικονομολόγων περιμένει ύφεση στην Ευρώπη, ενόσω ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και συνεχώς αυξάνεται το ενδεχόμενο διακοπής στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Επίσης, όπως φάνηκε και από τον δείκτη PMI της S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή διολίσθησε για δεύτερο συναπτό μήνα τον Αύγουστο. Παρότι η μεταποίηση επιβάρυνε περισσότερο τον δείκτη, αντίστοιχα πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ενώ καταγράφηκε διάχυτη αδυναμία κατά μήκος των τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρότι η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη στο χείλος της ύφεσης, η ΕΚΤ φαίνεται να κινείται προς περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις μετά την αύξηση των 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ενδέχεται να εξηγήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Fed που ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News