Business & Finance Τρίτη 23/08/2022, 13:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 18 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα

Για δεύτερο συναπτό μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές υποχρεώθηκαν να μειώσουν τις δαπάνες τους τον Αύγουστο λόγω των υψηλών τιμών. Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της S&P Global, οι επιχειρήσεις του κλάδου της μεταποίησης επιβαρύνονται και από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αποτελεί «βαρόμετρο» για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, διολίσθησε στις 49,2 μονάδες από 49,9 τον Ιούλιο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021. Κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

«Τα τελευταία στοιχεία PMI για την Ευρωζώνη δείχνουν ότι η οικονομία της συρρικνώνεται στο τρίτο τρίμηνο του έτους», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομικός διευθυντής της S&P Global.

Πτωτικά κινήθηκε και η ζήτηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη νέων εργασιών των επιχειρήσεων να διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες, όσο περίπου και τον Ιούλιο. Επίσης, π PMI για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 50,2 από 51,2 μονάδες.

Αν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αύξησαν τις τιμές τους με βραδύτερο ρυθμό τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών παραγωγής διαμορφώθηκε σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, φθάνοντας στις 59,9 μονάδες από 62,1 τον Ιούλιο.

«Οι πιέσεις στο κόστος ζωής είχαν ως αποτέλεσμα να ανακοπεί η ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών που σημειώθηκε μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία, ενώ η μεταποίηση παρέμεινε σε ύφεση τον Αύγουστο», ανέφερε ο Harker.

Ο PMI του μεταποιητικού τομέα μειώθηκε στις 49,7 μονάδες από 49,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες έναντι 46,3 τον Ιούλιο.

Γαλλία και Γερμανία

Αναπάντεχη ήταν η συρρίκνωση που καταγράφηκε στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα στη Γαλλία, η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ακολουθώντας την τάση που σημειώθηκε και στη Γερμανία. Ο λόγος για τη συρρίκνωση αυτή είναι βέβαια οι πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και η αβεβαιότητα που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο δείκτης της S&P Global για τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας υποχώρησε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τα lockdowns στις αρχές του 2021 και περισσότερο από το προσδοκώμενο. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν τόσο στις υπηρεσίες όσο και στη μεταποίηση, με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων να είναι η χαμηλότερη από τον Νοέμβριο του 2020.

Στη Γερμανία, η οποία στηρίζεται περισσότερο στη Ρωσία για τις προμήθειες φυσικού αερίου και αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων αυτόν τον χειμώνα, η οικονομική παραγωγή άρχισε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο και συρρικνώθηκε ξανά τον Αύγουστο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οικονομική συρρίκνωση δείχνουν τα στοιχεία σε Γαλλία, Γερμανία

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 17 μηνών η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιούλιο

Επιδείνωση της μεταποίησης στην Ελλάδα: Πρώτη υποχώρηση από τον Φεβρουάριο του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News