Business & Finance Δευτέρα 22/08/2022, 19:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανική οικονομία: Σε ύφεση πριν τα μέσα του 2023 «ποντάρουν» οι οικονομολόγοι

Αμερικανική οικονομία: Σε ύφεση πριν τα μέσα του 2023 «ποντάρουν» οι οικονομολόγοι

Απίθανο το ενδεχόμενο περιορισμού των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να περιπέσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση κρίνει η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών Μελετών των ΗΠΑ (ΝΑΒΕ).

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 72% των οικονομολόγων αναμένουν ότι η επόμενη ύφεση στη χώρα θα ξεκινήσει πριν τα μέσα του 2023. Μία ακόμη δυσοίωνη πρόβλεψη έρχεται από το 19% που «βλέπει» ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, με βάση τον όρο που υιοθετείται από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER). Τέλος, το 20% αναμένει ότι η ύφεση δεν θα ξεκινήσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν διχασμό μεταξύ των ερωτηθέντων. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι οι προβλέψεις είναι λιγότερο σαφείς από συνήθως», δήλωσε ο πρόεδρος της NABE, David Altig.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είχε δηλώσει ότι εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο καταστολής των πληθωριστικών πιέσεων χωρίς να υπάρξει επιβράδυνση. Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι το περιθώριο αυτό περιορίζεται, καθώς η Fed υποχρεώθηκε να καταφύγει σε επιθετικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Το 73% από τους 198 οικονομολόγους στην έρευνα δήλωσε λίγο ή πολύ απαισιόδοξο για τη δυνατότητα της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% χωρίς να πυροδοτήσει ύφεση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μόλις 13% δήλωσε αισιόδοξο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

Πυκνώνουν τα σύννεφα στην διεθνή οικονομία: Προειδοποιήσεις για ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ευρωζώνη: Ύφεση το βασικό σενάριο για φέτος – Τι «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News