Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 23:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καναδάς και Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για το υδρογόνο την Τρίτη

Καναδάς και Γερμανία υπογράφουν συμφωνία για το υδρογόνο την Τρίτη

Η παροχή καθαρού υδρογόνου στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη είναι καλύτερη ευκαιρία για τον Καναδά από την προσπάθεια κατασκευής τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε αργά την Πέμπτη ο υπουργός φυσικών πόρων του Καναδά.

Ο Καναδάς και η Γερμανία συζητούν την κατασκευή τερματικών σταθμών LNG στην καναδική ακτή του Ατλαντικού εντός των επόμενων πέντε ετών, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Καναδά την επόμενη εβδομάδα. Η Γερμανία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Το κόστος, όμως, μεταφοράς φυσικού αερίου από την Αλμπέρτα στα δυτικά του Καναδά στην ανατολική ακτή θα ήταν υψηλό. Θα χρειαζόταν ένας νέος αγωγός και η παγκόσμια τάση για απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι η διάρκεια ζωής του τερματικού σταθμού θα ήταν πολύ σύντομη για να είναι κερδοφόρα, εκτός εάν μετατραπεί σε τερματικό υδρογόνου όταν η ζήτηση αερίου μειωθεί.

«Εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αλλά αυτό που θα έλεγα είναι… στην ανατολική ακτή, η μεγάλη ευκαιρία είναι το υδρογόνο», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Φυσικών Πόρων Τζόναθαν Γουίλκινσον.

Τα σχόλια του Wilkinson αντικατοπτρίζουν μια μετατόπιση της θέσης για υποστήριξη πιθανών νέων έργων LNG στην Ανατολική Ακτή στην υπογράμμιση των δυσκολιών. Την Πέμπτη, ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το καναδικό LNG θα ήταν μόνο «μια μεσοπρόθεσμη λύση».

Ο Σολτς θα υπογράψει συμφωνία για τη δημιουργία αλυσίδας εφοδιασμού υδρογόνου με τον Καναδά κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης την επόμενη εβδομάδα. Η αντιπροσωπεία του, η οποία θα περιλαμβάνει στελέχη επιχειρήσεων, θα βρίσκεται στο Μόντρεαλ του Τορόντο και στο Στέφενβιλ της Νέας Γης.

Η συμφωνία θα επιταχύνει μια εταιρική σχέση για την ανάπτυξη εξαγωγών υδρογόνου από την ανατολική ακτή ήδη από το 2025, είπε ο Γουίλκινσον.

Το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο μηδενικών εκπομπών άνθρακα που ταιριάζει καλύτερα για την τροφοδοσία μεγάλων βιομηχανικών μηχανών, βαρέων οχημάτων και για θέρμανση, πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες του με τον Σολτς θα είναι «πολύ περισσότερο για το πού πρέπει να βρισκόμαστε στην πορεία προς το σημείο «net zero» και το γεγονός ότι ο Καναδάς μπορεί και θα τοποθετηθεί ως σημαντικός προμηθευτής ενέργειας σε ένα τέτοιο δίκτυο. 

Τους τελευταίους μήνες, ο Καναδάς και η Γερμανία είχαν δηλώσει ότι συζητούσαν επιλογές για τερματικούς σταθμούς LNG στην Ανατολική Ακτή και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά Στίβεν Γκιλμπό είπε στο Reuters τον Ιούνιο ότι η εγκατάσταση της Repsol στο Νιου Μπρούνσγουικ ήταν ο πιο εφικτός στόχος.

Ο Καναδάς έχει προγραμματίσει δύο έργα LNG στις ακτές του Ειρηνικού: το SHEL.L LNG Canada υπό την ηγεσία της Shell πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το 2025 και η Woodfibre LNG, θυγατρική της Pacific Energy Ltd, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News