Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 12:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία

Μετά τον Ρώσο επιχειρηματία, που κάλυψε όπως-όπως το λογότυπο της McDonald’s και άνοιξε ξανά τα εστιατόρια της αλυσίδας υπό το brand name «Νόστιμο, τελεία και παύλα», ένας εστιάτορας και ένας ράπερ ανέλαβαν να ξαναφέρουν στους Ρώσους τον καφέ που είχαν συνηθίσει, έπειτα από την αποχώρηση της Starbucks από τη χώρα.

Η αλυσίδα Stars Coffee άνοιξε τις πόρτες της χθες. Σε μια κατάμεστη παρουσίαση στο κέντρο της Μόσχας, ο ράπερ Timati μαζί με τον συνιδιοκτήτη και εστιάτορα Anton Pinskiy  παρουσίασαν το νέο brand. Όμως οι ομοιότητες με την Starbucks ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία-1
φωτ.: Reuters/MAXIM SHEMETOV

Έπειτα από τη μαζική έξοδο των ξένων πολυεθνικών από τη Ρωσία, οι επιχειρηματίες της χώρας καλούνται να γίνουν εφευρετικοί για να καλύψουν τα κενά στην εσωτερική αγορά. Η Stars Coffee έβαλε στο λογότυπό της την εικόνα μιας γυναίκας με ένα αστέρι πάνω από το κεφάλι της, χρησιμοποιώντας σχήματα και χρώματα που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε εκείνα της αμερικανικής αλυσίδας.

 «Η αντίληψη των ανθρώπων μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά αν συγκρίνετε, τότε εκτός από τον κύκλο, δεν θα βρείτε τίποτα κοινό», είπε ο Pinskiy, σύμφωνα με το Reuters.

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία-2
φωτ.: Reuters/MAXIM SHEMETOV

Η Starbucks αρνήθηκε να σχολιάσει την ομοιότητα στο λογότυπο και στο όνομα, αλλά αναφέρθηκε σε προηγούμενη δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η εταιρεία είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει και δεν είχε πλέον παρουσία στη ρωσική αγορά.

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία-3
φωτ.: Reuters/MAXIM SHEMETOV

Δεδομένου ότι τα Starbucks είχαν τους δικούς τους πόρους, ο Timati είπε ότι η εταιρεία του έπρεπε να βρει νέους προμηθευτές, αλλά δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Η Stars Coffee εισάγει κόκκους από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, ενώ χρησιμοποιεί ντόπιους προμηθευτές για τα άλλα είδη.

Η Starbucks είχε βοηθήσει στη διάδοση του καφέ στο χέρι σε μια κοινωνία που παραδοσιακά αγαπούσε το τσάι, όμως στα τέλη Μαΐου δήλωσε ότι θα φύγει από τη Ρωσία μετά από σχεδόν 15 χρόνια.

Τι Starbucks, τι Stars Coffee: Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν -λίγη- φαντασία-4
φωτ.: Reuters/MAXIM SHEMETOV

Η Starbucks διέθετε 130 καταστήματα στη Ρωσία, τα οποία διαχειριζόταν η εταιρεία Alshaya Group, με σχεδόν 2.000 υπαλλήλους στη χώρα. Τα καταστήματα της Stars Coffee θα ανοίξουν σταδιακά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tα McDonald’s επιστρέφουν στη Ρωσία: Τι σημαίνει το νέο όνομα

Κλείνουν τα McDonald’s στη Ρωσία: Όταν οι Μοσχοβίτες πλήρωναν μισό μεροκάματο για να φάνε BigMac

Το BigMac των 30 δολαρίων: Η μαύρη αγορά των McDonald’s στη Ρωσία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News