Business & Finance Παρασκευή 19/08/2022, 07:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαϊάμι-Λονδίνο σε 5 ώρες: Τα υπερηχητικά ταξίδια επιστρέφουν

Μαϊάμι-Λονδίνο σε 5 ώρες: Τα υπερηχητικά ταξίδια  επιστρέφουν

Στον κόσμο των υπερηχητικών εμπορικών πτήσεων μπαίνει η American Airlines, η οποία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως αγόρασε 20 υπερηχητικά επιβατικά αεροσκάφη, ενώ έχει βάσει συμβολαίου το περιθώριο να αγοράσει επιπλέον 40.

Τα αεροπλάνα, τύπου Overture, θα κατασκευαστούν από την αμερικανική Boom Supersonic, η οποία έχει στόχο να καταστεί η πρώτη εταιρεία που θα επαναφέρει τις υπερηχητικές εμπορικές πτήσεις. «Η Boom οφείλει να πληροί τις προϋποθέσεις της λειτουργίας, απόδοσης και ασφάλειας που έχουν τεθεί σε ολόκληρη τη βιομηχανία, καθώς και άλλους όρους που θέτει η American Airlines πριν κάθε παραγγελία», δήλωσε η εταιρεία.

Μαϊάμι-Λονδίνο σε 5 ώρες: Τα υπερηχητικά ταξίδια  επιστρέφουν-1

φωτ. Boom Supersonic

Ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής, Derek Kerr, δήλωσε ότι τα υπερηχητικά ταξίδια θα είναι σημαντικό κομμάτι των υπηρεσιών της American Airlines στο μέλλον. «Είμαστε ενθουσιασμένοι για τον τρόπο με τον οποίο η Boom θα διαμορφώσει το μέλλον του ταξιδιού για την εταιρεία και για τους πελάτες μας», σημείωσε ο ίδιος.

Στόχοι

Η αυτοπεποίθηση της εταιρείας στο σχέδιο διαφαίνεται και από την συμφωνία με την Boom, που προβλέπει αγορά 20 αεροσκαφών χωρίς δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Η συμφωνία αυτή δίνει ελπίδες για την επιστροφή των υπερηχητικών τζετ έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες απουσίας. Βέβαια, η American Airlines είναι η δεύτερη μεγάλη αεροπορική που επενδύει σε υπερηχητικά, μετά το αντίστοιχο εγχείρημα της United Airlines πέρυσι.

Οι κινήσεις αυτές μαρτυρούν ότι μπορεί να είμαστε πολύ κοντά στην επιστροφή των υπερηχητικών αεροπορικών ταξιδιών, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες. Το εμβληματικό υπερηχητικό αεροσκάφος Concorde πραγματοποίησε την τελευταία του πτήση το 2003 και αποσύρθηκε αφότου παρέμεινε σε υπηρεσία για κάτι λιγότερο από 35 χρόνια. Έκτοτε, πολλές εταιρείες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που είχε το Concorde και να επαναφέρουν τα υπερηχητικά στους αιθέρες.

Το Overture

Η Boom Supersonic ιδρύθηκε το 2014 με αποκλειστικό στόχο την κατασκευή υπερηχητικών τζετ. Το αεροσκάφος Overture έχει σχεδιαστεί για να φέρει 65 έως 80 επιβάτες με ταχύτητα 1,7 Μαχ πάνω από νερό, δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με το ταχύτερο εμπορικό αεροσκάφος που πετά σήμερα.

Μαϊάμι-Λονδίνο σε 5 ώρες: Τα υπερηχητικά ταξίδια  επιστρέφουν-2

φωτ. Boom Supersonic

Πρόσφατα, η εταιρεία υποστήριξε ότι το Overture κατασκευάζεται με σκοπό να πραγματοποιεί τουλάχιστον 600 διαδρομές παγκοσμίως έως και στον μισό χρόνο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας, το πρώτο Overture θα φτάσει στις αεροπορικές το 2025, θα κάνει την παρθενική του πτήση το 2026 και την πρώτη εμπορική πτήση μέχρι το 2029.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τέλος το χαβιάρι στα 55.000 πόδια: Όταν προσγειώθηκε το «όμορφο πουλί»

Τα αποκαλυπτήρια για τον διάδοχο του Concorde

Τίτλοι τέλους για το «θηρίο» των αιθέρων: Αποχαιρετισμός στο πιο εμβληματικό αεροσκάφος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News