Business & Finance Πέμπτη 18/08/2022, 14:07
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Γερμανία: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Την προσωρινή μείωση του φόρου επί των πωλήσεων στο φυσικό αέριο στη Γερμανία, στο 7% από 19%, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνει το βάρος του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εν όψει και του νέου φόρου που θα τεθεί σε ισχύ τον Οκτώβριο.

Όπως είπε ο Σολτς, η κυβέρνηση περιμένει από τους προμηθευτές να περάσουν πλήρως τη μείωση του ΦΠΑ, η οποία θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Το μέτρο θα λήξει στα τέλη Μαρτίου 2024.

 «Με αυτό το βήμα, μειώνουμε την επιβάρυνση για τους πελάτες φυσικού αερίου συνολικά πολύ περισσότερο από την επιβάρυνση που δημιουργείται από την εισφορά φυσικού αερίου», είπε σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτός ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει όσο εισπράττεται η εισφορά φυσικού αερίου».

Η κυβέρνηση επιβάλλει την εισφορά στους καταναλωτές φυσικού αερίου για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση αποζημιώσεων για τους εισαγωγείς που αναγκάζονται να πληρώσουν υψηλότερες τιμές και απειλούνται με κατάρρευση.

Η εισφορά, που θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2024, καθορίστηκε στα 2,4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Θα αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας τόσο των εταιρικών πελατών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στις παραγωγικές διαδικασίες όσο και των νοικοκυριών.

Μέχρι στιγμής, 12 εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν υποβάλει αίτηση για αποζημίωση περίπου 34 δισ. ευρώ.

Η Uniper, η οποία ανακοίνωσε χθες ζημιές άνω των 12 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, ευθύνεται για πάνω από το 50% του συνόλου των αποζημιώσεων αυτών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Έκτακτο τέλος θα πληρώνουν οι καταναλωτές για το φυσικό αέριο

Γερμανία: Έχει αέριο για 2,5 μήνες εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα

Γερμανία: Νέο πακέτο στήριξης προαναγγέλλει ο Σολτς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News