Business & Finance Τετάρτη 17/08/2022, 15:07
REUTERS

Ρωσία: Προβλέψεις για υπερδιπλάσια τιμή φυσικού αερίου φέτος

Ρωσία: Προβλέψεις για υπερδιπλάσια τιμή φυσικού αερίου φέτος

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγώγιμου φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί φέτος στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού υποχωρήσει σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς οι εξαγωγές αερίου από αγωγούς θα μειωθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται το Reuters, το υπουργείο προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φέτος, σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο για 185 bcm.

Επίσης, αναμένει ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς όμως να εξηγεί περαιτέρω τους λόγους.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου της Gazprom προβλέπεται να ανέλθει στα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2022, υπερδιπλάσια από τα 304,6 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα πέρυσι. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά φέτος. Αφότου ένας αγωγός έκλεισε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Στη συνέχεια ξέσπασε διαμάχη για τις επισκευές σε μια τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατακόρυφα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φυσικό αέριο: Για αύξηση τιμών 60% τον χειμώνα προειδοποιεί η Gazprom

Βήματα προς τα πίσω: Μεταβολή προς πετρέλαιο και λιγνίτη κάνουν οι κυβερνήσεις

Το Plan B της βιομηχανίας για τον ρωσικό χειμώνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News