Business & Finance Τρίτη 16/08/2022, 10:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με σιτηρά για την Αφρική

Ουκρανία: Αναχώρησε το πρώτο πλοίο με σιτηρά για την Αφρική

Αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι Πιβντέβνι το πλοίο Brave Commander, το πρώτο που μεταφέρει σιτηρά από την Ουκρανία στην Αφρική, μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν μειωθεί από την έναρξη του πολέμου, καθώς τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα έκλεισαν, ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές των τροφίμων και πυροδοτώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας άνοιξαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, καθιστώντας δυνατή την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ουκρανικών σιτηρών στους αγοραστές.

Το Brave Commander, που μεταφέρει 23.000 τόνους σιταριού, αναχώρησε για το Τζιμπουτί με προμήθειες που προορίζονταν για καταναλωτές στην Αιθιοπία, ανακοίνωσε το υπουργείο υποδομών της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Reuters.

 «Το υπουργείο και τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τρόπους για να αυξήσουν τις προμήθειες τροφίμων για τα κοινωνικά ευάλωτα τμήματα του αφρικανικού πληθυσμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία μπορεί να εξάγει 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τα λιμάνια της τον Σεπτέμβριο και ενδέχεται στο μέλλον να μπορεί να εξάγει 4 εκατομμύρια τόνους μηνιαίως, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Yuriy Vaskov.

Πρόσθεσε ότι η χώρα έλαβε αιτήσεις προκειμένου 30 πλοία να μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ ο συνολικός όγκος των εξαγωγών μέχρι στιγμής είναι περίπου 600.000 τόνοι.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι πέντε πλοία αναχώρησαν από τα ουκρανικά λιμάνια την Τρίτη μεταφέροντας καλαμπόκι και σιτάρι, ανεβάζοντας το σύνολο των πλοίων που θα αναχωρήσουν στο πλαίσιο της συμφωνίας σε 21.

Τέσσερα ακόμη πλοία, με προορισμό την Ουκρανία, επρόκειτο να επιθεωρηθούν την Τρίτη από το κοινό συντονιστικό κέντρο, που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη στην Κωνσταντινούπολη.

Παρά το άνοιγμα των λιμανιών, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση στα 2,65 εκατομμύρια τόνους μέχρι στιγμής τη σεζόν 2022/2023, δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας.

Η Ουκρανία εξήγαγε 948.000 τόνους σιτηρών το πρώτο μισό του Αυγούστου, από 1,88 εκατομμύρια τόνους την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News