Business & Finance Δευτέρα 15/08/2022, 18:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διάστημα: Συνεχίζει μόνη η Ρωσία – Παρουσίαση του μοντέλου του νέου διαστημικού σταθμού

Διάστημα: Συνεχίζει μόνη η Ρωσία –  Παρουσίαση του μοντέλου του νέου διαστημικού σταθμού

Η Roskosmos, η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας αποκάλυψε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά, ένα φυσικό μοντέλο του πώς θα μοιάζει ένας προγραμματισμένος νέος διαστημικός σταθμός ρωσικής κατασκευής, υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα σκέφτεται σοβαρά να εγκαταλείψει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και να προχωρήσει μόνη της 

Η Ρωσία, στη δίνη αυτού που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου πιστεύουν ότι είναι μια ιστορική ρήξη με τη Δύση η οποία πυροδοτήθηκε από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, σπεύδει να μειώσει την εξάρτησή της από τα δυτικά έθνη και να προχωρήσει μόνη της ή ακόμα και να συνεργαστεί με χώρες, όπως η Κίνα και το Ιράν.

Η Δύση, η οποία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκτελεί έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο, ιμπεριαλιστικού τύπου, κατά της Ουκρανίας, έχει επιβάλει στη ρωσική οικονομία κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να οδηγούν τη Μόσχα σε «λιμοκτονία» όσον αφορά θέματα τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και χρηματοδότησης.

Η εθνική διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας Roskosmos παρουσίασε ένα μοντέλο του σχεδιαζόμενου διαστημικού σταθμού, που ονομάστηκε «ROSS» από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, τη Δευτέρα στην «Army-2022», μια στρατιωτική-βιομηχανική έκθεση έξω από τη Μόσχα.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ, τον οποίο ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε τον περασμένο μήνα επικεφαλής της Roskosmos, είπε ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τον ISS μετά το 2024 και εργάζεται για την ανάπτυξη του δικού της τροχιακού σταθμού.

Ο ISS, που ξεκίνησε το 1998, βρίσκεται συνεχώς από τον Νοέμβριο του 2000 υπό την ηγεσία ενός συνεργατικού σχήματος ΗΠΑ-Ρωσίας που περιλαμβάνει επίσης τον Καναδά, την Ιαπωνία και 11 ευρωπαϊκές χώρες.

Η NASA, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει τον ISS σε λειτουργία μέχρι το 2030, λέει ότι δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για την προγραμματισμένη απόσυρση της Ρωσίας και είχε, προηγουμένως, καταλάβει ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συμμετέχει μέχρι το 2028.

Η Roskosmos ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο νέος διαστημικός σταθμός θα εκτοξευθεί σε δύο φάσεις, χωρίς να δώσει ημερομηνίες.

Στην πρώτη φάση θα αρχίσει να λειτουργεί ένας διαστημικός σταθμός τεσσάρων μονάδων. Αυτό θα ακολουθηθεί αργότερα από άλλες δύο μονάδες και μια πλατφόρμα υπηρεσιών, είπε. Αυτό θα ήταν αρκετό, όταν ολοκληρωθεί, για να φιλοξενήσει έως και τέσσερις κοσμοναύτες καθώς και επιστημονικό εξοπλισμό.

Η Roskosmos είπε ότι ο νέος σταθμός θα προσφέρει στους Ρώσους κοσμοναύτες μια πολύ ευρύτερη θέα της Γης για σκοπούς παρακολούθησης από ό,τι τώρα.

Αν και υπάρχουν ήδη σχέδια για ορισμένους από τους νέους σταθμούς, οι εργασίες σχεδιασμού βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σε άλλα τμήματα.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα έχουν προτείνει ότι η έναρξη του πρώτου σταδίου έχει προγραμματιστεί για το 2025-26 και όχι αργότερα από το 2030. Η έναρξη του δεύτερου και τελικού σταδίου έχει προγραμματιστεί για το 2030-35, ανέφεραν.

Ο διαστημικός σταθμός, όπως έχει σχεδιαστεί επί του παρόντος, δεν θα έχει μόνιμη ανθρώπινη παρουσία, αλλά θα στελεχώνεται δύο φορές το χρόνο για εκτεταμένες περιόδους.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο προηγούμενος επικεφαλής της Roskosmos και σκληροπυρηνικός γνωστός για τις σκληρές του δηλώσεις κατά της Δύσης, έχει προτείνει ότι ο νέος διαστημικός σταθμός θα μπορούσε να εκπληρώσει έναν στρατιωτικό σκοπό, εάν χρειαστεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News