Business & Finance Κυριακή 14/08/2022, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αντιστέκεται ο κλάδος μετάλλων και ενεργειακού εξοπλισμού σε αυξήσεις μισθών

Γερμανία: Αντιστέκεται ο κλάδος μετάλλων και ενεργειακού εξοπλισμού σε αυξήσεις μισθών

Σε σύγκρουση για το θέμα των μισθών οδεύουν οι εργοδοτικές ενώσεις και τα συνδικάτα των εργαζομένων στον κλάδο μηχανολογικών εφαρμογών, καθώς οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ωθήσει σε άνοδο την παραγωγή και ασκούν πιέσεις στους καταναλωτές. 

Το πανίσχυρο εργατικό συνδικάτο IG Metall ζητά αύξηση μισθών κατά 8% για τα 3,8 εκατ. εργαζομένων του στον κλάδο μετάλλων και ηλεκτρικού μηχανολογικού εξοπλισμού, που καλύπτει επιχειρήσεις όπως Siemens και Volkswagen. Ο Στέφαν Γουλφ, ο επικεφαλής της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να δοθεί καμία αύξηση στους εργαζομένους.  

«Εάν υπάρξουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο το φθινόπωρο, θα αναγκαστούμε να επιβάλουμε δελτίο. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις στον χώρο μετάλλων και ηλεκτρικού εξοπλισμού δεν θα είναι σε θέση να επιβαρυνθούν με μισθολογικές αυξήσεις», εξήγησε ο Γουλφ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag. 

Επίσης, μία τέτοια εξέλιξη θα απέτρεπε αιτήματα για αυξήσεις μισθών και σε άλλους τομείς, προσέθεσε ο Γουλφ. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Ε.Ε., αυξήθηκε στο 8,5% τον Ιούλιο από 8,2% του Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες για 8,1%. 

Οι διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν επισήμως το Σεπτέμβριο, θα αποτελέσουν τις πιο σημαντικές σε επίπεδο μισθολογικών αυξήσεων με την έκβασή τους να επηρεάζει και τους υπόλοιπους κλάδους. Αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις παρακολουθούνται στενά και από την ΕΚΤ, η οποία άρχισε να αυξάνει τα επιτόκιά της. 

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της IG Metall, Γιεργκ Χόφμαν, υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος των αυξήσεων των τιμών, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που μπορούν να μετακυλίσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να εμποδιστούν οι νέες συμβάσεις εργασίας.

Ο Χόφμαν υποστηρίζει επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων τα πηγαίνει καλά, σημειώνοντας ότι η οικονομία χρειάζεται αυξανόμενα εισοδήματα και κατανάλωση. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο το IG Metall εξασφάλισε αύξηση μισθών 6,5% για μία περίοδο 18 μηνών με την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού 500 ευρώ για τους εργαζομένους στη βιομηχανία χάλυβα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μισθολογική αύξηση σε διάρκεια 30 ετών. 

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News