Business & Finance Κυριακή 14/08/2022, 13:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eίστε αγχωμένοι; Έξι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν συζήσετε με τον σύντροφό σας

Eίστε αγχωμένοι; Έξι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν συζήσετε με τον σύντροφό σας

Αν και τα ποσοστά γάμου μειώνονται σταθερά στις ΗΠΑ, ο αριθμός των ανθρώπων που αποφασίζουν να συγκατοικήσουν τείνει να αυξηθεί.

Το 2010, το 49,2% των ενηλίκων αποφάσισαν να συζήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους και το 47,4% ήταν παντρεμένοι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ. Δέκα χρόνια μετά και το χάσμα συνεχίζει να διευρύνεται: Το 2020, το 58,9% των Αμερικανών ενηλίκων είχαν συγκατοικήσει και το 47,7% είχαν παντρευτεί.

Πριν μετακομίσετε όμως με τον σύντροφό σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε μαζί του για τις προσδοκίες και τους φόβους σας, λέει η Jessica Small, σύμβουλος γάμου και θεραπεύτρια στο Growing Self Counseling & Coaching στο Ντένβερ του Κολοράντο. «Κάντε μια συζήτηση που θα σας επιτρέψει να καθορίσετε τι πρέπει να έχετε για να κάνετε τη σχέση σας επιτυχημένη», λέει χαρακτηριστικά. 

6 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε πριν μετακομίσετε μαζί

– Γιατί θέλουμε να μετακομίσουμε μαζί;

Εάν ο λόγος που θέλετε να μετακομίσετε με τον σύντροφό σας είναι για φθηνότερο ενοίκιο ή επειδή αισθάνεστε την πίεση της κοινωνίας, ίσως να πρέπει να κάνετε ένα βήμα πίσω, λέει.

«Η συμβίωση είναι ένα μεγάλο βήμα σε μια σχέση και ιδανικά θέλετε να κάνετε την επιλογή επειδή πιστεύετε ότι η σχέση έχει τα απαραίτητα στοιχεία για μια μακροχρόνια συνεργασία, όχι μόνο επειδή είναι βολικό, για οικονομικούς λόγους ή επειδή όλοι οι υπόλοιποι φίλοι σας το κάνουν», λέει. «Οι σχέσεις λειτουργούν καλύτερα όταν βασίζονται σε επιθυμίες αντί για ανάγκες».

– Πώς θα κατανείμουμε τις οικιακές εργασίες και τις οικονομικές ευθύνες;

Πολλά ζευγάρια πιστεύουν ότι οι καθημερινές συνήθειες, όπως το πώς ο άλλος βάζει πλυντήριο πιάτων ή πιέζει την οδοντόκρεμα, θα δημιουργήσουν σύγκρουση. Αυτό συμβαίνει σπάνια, λέει η Small.

«Μπορώ να σας πω μετά από μια δεκαετία ως σύμβουλος ζευγαριών ότι αυτά τα πράγματα δεν εμφανίστηκαν ποτέ ως πρόβλημα. Τα μεγαλύτερα ζητήματα που ανακύπτουν σταθερά για τα ζευγάρια που ζουν μαζί είναι η ανισότητα στον καταμερισμό της εργασίας και οι γενικές διαφορές προσωπικότητας».

Είναι ο σύντροφός σας τακτοποιημένος ή ακατάστατος; Ξυπνάς νωρίς ή κοιμάται ώς αργά; Πώς θα μοιράσετε τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης ή έπιπλα; Όλα αυτά πρέπει να συζητηθούν πριν υπάρξουν προσδοκίες.

– Τι μας προκαλεί άγχος;

Η μετακόμιση είναι συναρπαστική. Αλλά, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο αγωνιών, που θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας. Εάν γνωρίζετε τους λόγους για τους οποίους είναι νευρικός ο άλλος, μπορείτε καλύτερα να το αντιμετωπίσετε.

Είναι επίσης φυσιολογικό να αγχώνεσαι για αυτό που θα χάνεις, λέει η Small. «Οι άνθρωποι δεν αναρωτιούνται τι θα θυσιάσουν όταν μετακομίσουν στο σπίτι με τον σύντροφό τους και μετά αισθάνονται ξαφνιασμένοι και στενοχωρημένοι», λέει.

Ακόμα κι αν ένα άτομο είναι έτοιμο να ζήσει με τον σύντροφό του, δεν είναι σπάνιο, λέει, να νοσταλγεί να είναι μόνο του ή να του λείπει ο προηγούμενος συγκάτοικός του. «Αυτά τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και λογικά και θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς αυτά τα συναισθήματα αν είσαι προετοιμασμένος και έχεις επικοινωνήσει ότι μπορεί να νιώθεις έτσι στον σύντροφό σου. Είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να μοιράζονται αυτό το ευρύ φάσμα συναισθημάτων», αναφέρει. 

Άλλες σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε:

Καλό θα είναι να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις προσδοκίες του συντρόφου σας για να περιορίσετε τις δικές σας. Άλλες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε, λέει η Small, περιλαμβάνουν:

– Πώς φαντάζομαι ότι θα μοιάζει και πώς θα είναι η ζωή μαζί; Σκεφτείτε να τρώτε δείπνο μαζί κάθε βράδυ, να ξυπνάτε το πρωί, να πίνετε καφέ μαζί και πώς είναι η μαγειρική.
– Σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, τι θα συμβεί που θα με κάνει να νιώσω ότι η ζωή μαζί ήταν επιτυχημένη;
– Τι σημαίνει αυτό το επόμενο βήμα για τη σχέση μας; Για παράδειγμα, εάν ένας από εσάς το βλέπει αυτό ως ένα βήμα προς το γάμο και ο άλλος όχι, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί.

«Κάνοντας ο ένας τον άλλον αυτές τις ερωτήσεις θα έχετε την ευκαιρία να βεβαιωθείτε ότι είστε ευθυγραμμισμένοι και έχετε κατάλληλες προσδοκίες», λέει χαρακτηριστικά. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να θέσετε όρια σε συναδέλφους και αφεντικό – 4 παραδείγματα

Πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 5 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS