Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 21:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Χρέος και δαπάνες για κοινωνική πρόνοια θα αυξηθούν κατά 50 δισ. λίρες στη Βρετανία

FT: Χρέος και δαπάνες για κοινωνική πρόνοια θα αυξηθούν κατά 50 δισ. λίρες στη Βρετανία

Ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 50 δισ. στερλίνες το επόμενο οικονομικό έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times. 

Ο προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους θα διπλασιαστεί σχεδόν, στα 95 δισ. λίρες από 50 δισ. λίρες, δεδομένου ότι περίπου 500 δισ. στερλίνες του δανεισμού της χώρας συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως αναφέρει η εφημερίδα. Οι τιμές καταναλωτή έχουν εκτιναχθεί σε υψηλό 40 ετών φέτος μέχρι στιγμής, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να κορυφωθεί πάνω από 13%. 

Αν και το κόστος αποπληρωμής των δανείων μπορεί να μειωθεί μόλις αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές, η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί από τις δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια που αναμένεται να αυξηθούν κατά 23 δισ. λίρες ετησίως μέχρι τις επόμενες εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα. 

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προειδοποιήσει για ύφεση που θα επιβραδύνει τα φορολογικά έσοδα εν μέσω του υψηλότερου κόστους, κάτι που θα προστεθεί στις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο επόμενος πρωθυπουργός.

Μετά την εαρινή έκθεση τον Μάρτιο, το Γραφείο Ελέγχου του Προϋπολογισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση είχε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 30 δισ. λιρών παρά το πακέτο φορολογικών περικοπών. Ωστόσο πλέον το περιθώριο αυτό αμφισβητείται, δεδομένου του πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συρρίκνωση 0,1% της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου το β΄ τρίμηνο.  

Στην αναμέτρηση τον επόμενο πρωθυπουργό, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ βασίστηκαν στις εκτιμήσεις του περασμένου Μαρτίου προκειμένου να διαμορφώσουν την οικονομική τους ατζέντα -χωρίς να λάβουν υπόψη την επικείμενη ύφεση, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με την εφημερίδα.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT, Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News