Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 11:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Υποβάθμισε περαιτέρω σε «junk» το αξιόχρεο της Τουρκίας

Moody’s: Υποβάθμισε περαιτέρω σε «junk» το αξιόχρεο της Τουρκίας

Νέο «χτύπημα» υπέστη η Τουρκία, καθώς ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω στη βαθμίδα junk την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, καθώς πληθαίνουν οι κίνδυνοι για το ισοζύγιο πληρωμών και οι αρχές αγωνίζονται να σταθεροποιήσουν τη λίρα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα.

Αναλυτικότερα, ο οίκος υποβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας σε Β3 από Β2 την Παρασκευή, αλλάζοντας παράλληλα και το outlook σε σταθερό από αρνητικό. Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε τις πιθανότητες ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα ξεπεράσει πιθανώς κατά πολύ τις προηγούμενες προβλέψεις, που σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, την ώρα που επιδεινώνονται οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. 

«Οι αρχές αναγκάζονται να καταφεύγουν σε όλο και πιο ανορθόδοξα μέτρα προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Είναι απίθανο πλέον να καταφέρουν τα ρυθμιστικά, δημοσιονομικά και μακροπροληπτικά μέτρα να αποδειχθούν αποτελεσματικά στην αποκατάσταση κάποιου βαθμού μακροοικονομικής σταθερότητας», σημειώνουν αναλυτές του οίκου.

Η Moody’s εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας θα είναι κοντά στο 6% του ΑΕΠ φέτος, περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο, καθώς οι τιμές εισαγωγής ενέργειας παραμένουν υψηλές και τα έσοδα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές εξασθενούν, εκτιμά ο οίκος. Παρόλο που τα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα, εξαιρουμένου του χρυσού, έφτασαν τα 67,7 δισ. δολάρια στις αρχές Αυγούστου, ο οίκος επεσήμανε ότι έχουν μειωθεί για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Ο πληθωρισμός είναι ακόμη ένας παράγοντας που επικαλείται η Moody’s. Η αύξηση των τιμών στην Τουρκία ήταν διψήφια σχεδόν χωρίς διακοπή από τις αρχές του 2017, αλλά φέτος εκτοξεύθηκε σε υψηλό σχεδόν 25 ετών, λόγω της εκτίναξης του κόστους των βασικών εμπορευμάτων και της απροθυμίας της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. 

Η λίρα έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, μια πτώση που ακολούθησε βαθιά υποτίμηση τους δύο τελευταίους μήνες του περασμένου έτους και είναι η χειρότερη μεταξύ 23 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg.

«Το νόμισμα παραμένει υπό πίεση, γεγονός που υποδηλώνει τη συνέχιση του υψηλού πληθωρισμού τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Moody’s, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή θα εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο 70% στο τέλος του έτους», σημειώνουν οι αναλυτές της Moody’s. 

Η Τουρκία αξιολογείται με Β από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings και με Β+ από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Η νέα βουτιά της λίρας θέτει σε επιφυλακή την χρηματοπιστωτική αρχή

Τουρκία: Έκρηξη πληθωρισμού με σφραγίδα Ερντογάν

Τουρκία: Προσπαθεί να στηρίξει τη λίρα χωρίς αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News