Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 11:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Απώλειες 90 δισ.δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα για τους κατασκευαστές

Κίνα: Απώλειες 90 δισ.δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα για τους κατασκευαστές

Περί τα 90 δισ.δολάρια σε μετοχές και ομόλογα έχουν χάσει οι κινεζικοί κατασκευαστικοί όμιλοι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς η ευφορά της αγοράς ακινήτων στην Κίνα έχει πλέον φθάσει στο τέλος της.

Η έκρηξη της φούσκας της αγοράς στέγης στην Κίνα σε συνδυασμό με μια επικείμενη κρίση χρέους έχουν επιτείνει τις πιέσεις στους κατασκευαστές κατοικιών που αγωνίζονται να ανακάμψουν από το ναδίρ που έχουν βουλιάξει οι μετοχές τους, σύμφωνα με το Bloomberg. Το Πεκίνο έχει σηματοδοτήσει μια πιο ευνοϊκή στάση ως προς την παροχή βοήθειας προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών έναντι των κατασκευαστών στην προσπάθεια του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την αγορά real estate. 

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωπη με κρίση ρευστότητας φέτος λόγω των κυβερνητικών προσπαθειών να περιορίσουν την επέκταση του χρέους. Ταυτόχρονα, οι τιμές των κατοικιών μειώνονται σταθερά, γεγονός που έχει απειλήσει το μέλλον του κλάδου αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά του.

Και η βοήθεια μπορεί να μην έρθει σύντομα. Οι κινεζικές αρχές είναι απασχολημένες στο να βοηθούν τους ιδιοκτήτες κατοικιών που ακόμη περιμένουν την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών προγραμμάτων, σημειώνει το Bloomberg, την ώρα που οι καταναλωτές αποφεύγουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων.

Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην μέχρι πρότινος αξιόπιστη αγορά ομολόγων. Οι δανειολήπτες έχουν κηρύξει στάση πληρωμών εξωτερικού χρέους ρεκόρ 28,8 δισ. δολαρίων. Τον Ιούλιο, η μέση τιμή ενός ομολόγου σε δολάρια για τους κατασκευαστές ήταν 16 σεντς σε σύγκριση με 40 σεντς τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Ο πληθυσμός και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνονται επίσης στην Κίνα, σηματοδοτώντας πιθανώς μια ύφεση στο εγγύς μέλλον. Καθώς το Πεκίνο απομακρύνεται από τις κατασκευές κατοικιών ως μέσο για κερδοσκοπία, η αγορά κατοικίας στην Κίνα είναι πιθανό να βρίσκεται στη μέση μιας αναμόρφωσης που ευνοεί τους καταναλωτές.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Διαβάστε επίσης: 

Κίνα: Η προειδοποίηση της Zhenro δοκιμάζει τις αντοχές του real estate

Τζορτζ Σόρος: Προειδοποιεί ότι η Κίνα βρίσκεται σε οικονομική κρίση

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News