Business & Finance Σάββατο 13/08/2022, 07:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την οικονομία της στα επίπεδα του 2008

Ρωσία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε την οικονομία της στα επίπεδα του 2008

Τέσσερα χρόνια έφερε την ρωσική οικονομία η εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντάς την στο δρόμο για την πιο παρατεταμένη πτώση όλων των εποχών, παρότι συρρικνώθηκε λιγότερο απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Σε μια ζοφερή αποτίμηση των επιπτώσεων του πολέμου, η ρωσική οικονομία, η οποία άνοιξε το 2022 με κεκτημένη ταχύτητα, βούλιαε σε συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο. Το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε διάρκεια έτους, 4%, με αποτέλεσμα η ρωσική οικονομία να επιστρέφει στο μέγεθος του 2018, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. 

Oι Δυτικές κυρώσεις έπληξαν το εμπόριο και «γονάτισαν» βιομηχανίες, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία , την ώρα που οι καταναλωτικές δαπάνες κατέρρευσαν. Παρότι η πτώση δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τα επόμενα τρίμηνα, φθάνοντας στο χειρότερο σημείο στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. 

Η πτώση της ρωσικής οικονομίας μικρότερη απ΄ό,τι αναμενόταν

Μηνιαίες προβλέψεις για την ρωσική οικονομία στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου

Source: Έρευνες του Bloomberg, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

 

Η κεντρική τράπεζα έσπευσε να συγκρατήσει την αναστάτωση στις αγορές και την πτώση του ρουβλίου με επιβολή capital controls και απότομες επιτοκιακές αυξήσεις.

Εν συνεχεία, δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και επαναλαμβανόμενες επιτοκιακές μειώσεις άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, αντισταθμίζοντας το πλήγμα από τις διεθνείς κυρώσεις. 

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ότι η οικονομία θα χρειαστεί τρία χρόνια για να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,5% έως 2,5%. Οι προβλέψεις της για την περίοδο 2022 – 2024 παραμένουν αμετάβλητες, με το ΑΕΠ να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 4% έως 6% φέτος και κατά 1% έως 4% το επόμενο έτος. 

Η κεντρική τράπεζα επικαλείται και ένα σενάριο βάσει του οποίου η διεθνής οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω και οι ρωσικές εξαγωγές θα δεχθούν έντονες πιέσεις. Εάν αυτό συμβεί, η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας το επόμενο έτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με την αντίστοιχη στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2025.

Η ανταπόκριση των αρχών μέχρι στιγμής εξασφάλισε μία ομαλή προσγείωση για μία οικονομία που μέχρι πρότινος αναλυτές θεωρούσαν ότι θα παρουσίαζε συρρίκνωση 10% στο δεύτερο τρίμηνο. Έκτοτες, οι προβλέψεις από τράπεζες, μεταξύ των οποίων JPMorgan Chase & Co. και Citigroup έχουν βελτιωθεί και τώρα αναμένουν για ολόκληρο το έτος πτώση 3,5%. 

Για το τρέχον τρίμηνο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει συρρίκνωση 7% και ίσως ακόμη περισσότερο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί η ρωσική οικονομία κινδυνεύει να πάει 30 χρόνια πίσω

G7 σε Ρωσία: Τεράστιες συνέπειες για τη ρωσική οικονομία, θα έχει μια περαιτέρω κλιμάκωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News