Business & Finance Παρασκευή 12/08/2022, 22:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία ξεκίνησε ξανά

Η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία ξεκίνησε ξανά

Η ροή ρωσικού πετρελαίου προς την Τσεχία μέσω του αγωγού Druzhba ξεκίνησαν ξανά το βράδυ της Παρασκευής μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα που είχαν διακοπεί, δήλωσε ο τσεχικός χειριστής αγωγών MERO, καθώς επιλύθηκε το πρόβλημα πληρωμής των τελών διαμετακόμισης.

Οι προμήθειες μέσω του αγωγού Druzhba είχαν διακοπεί στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από τις 4 Αυγούστου επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδισαν την πληρωμή τελών διέλευσης στην ουκρανική εταιρεία διαμετακόμισης Ukrtransnafta, δήλωσε την Τρίτη το ρωσικό μονοπώλιο αγωγών Transneft.

Ευρωπαϊκή τράπεζα συμφώνησε να διεκπεραιώσει την πληρωμή για τη διαμετακόμιση ρωσικού πετρελαίου μέσω της Ουκρανίας, εξαλείφοντας, έτσι, την αιτία της διακοπής.

«Οι προμήθειες ρωσικού πετρελαίου μέσω του νότιου κλάδου του αγωγού Druzhba στην τσεχική επικράτεια ξεκίνησαν ξανά στις 8 μ.μ. σήμερα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η MERO.

Το τσεχικό διυλιστήριο Unipetrol, μονάδα της Πολωνικής PKN Orlen, επιβεβαίωσε ότι τα διυλιστήρια της άρχισαν και πάλι να λαμβάνουν πετρέλαιο μέσω της Druzhba, και πρόσθεσε ότι η διακοπή μιας εβδομάδας δεν είχε επηρεάσει τις δραστηριότητές της.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela δήλωσε νωρίτερα ότι η επανέναρξη ακολούθησε την επίλυση του ζητήματος με τέλη.

«Βρήκαμε έναν τρόπο να ξεμπλοκάρουμε την πληρωμή των τελών διέλευσης για τις παραδόσεις πετρελαίου και η αποστολή του μέσω του Druzhba θα ξαναρχίσει σύντομα», ανέφερε ο Σικέλα στο Twitter.

«Η διαταραχή δεν επηρέασε τη λειτουργία των τσεχικών διυλιστηρίων ή την αγορά καυσίμων», πρόσθεσε.

Η Τσεχική Δημοκρατία καλύπτει περίπου το ήμισυ της κατανάλωσης πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Η ροή προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ξεκίνησαν εκ νέου την Τετάρτη, αφού το ουγγρικό διυλιστήριο MOL και η σλοβακική μονάδα Slovnaft βρήκαν λύση πληρώνοντας οι ίδιοι το τέλος στην Ukrtransnafta.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξαρτώνται εν μέρει από το ρωσικό πετρέλαιο και σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και έχουν εξασφαλίσει εξαιρέσεις από την απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως ότου προσαρμόσουν τις ναυτιλιακές τους διαδρομές και τα διυλιστήρια τους ώστε να μπορούν να πάρουν πετρέλαιο από αλλού.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News