Business & Finance Παρασκευή 12/08/2022, 15:33
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Μετά το τέλος του 2022 θα σταματήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, όπως αναμένει η HSBC, καθώς η επικείμενη ύφεση στην Ευρωζώνη και η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων θα μειώσουν την ανάγκη για «σφιχτή» νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, η μείωση των ροών του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών ενέργειας θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα από το προσδοκώμενο, με κορύφωση τον Οκτώβριο στο επίπεδο του 10%, δηλώνουν οι οικονομολόγοι της HSBC. Η ακρίβεια αναμένεται κατά συνέπεια να μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, καθιστώντας «κατά πάσα πιθανότητα αναπόφευκτη» μία ύφεση.

«Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, όσο η επίδραση της ύφεσης που προβλέπουμε τώρα γίνεται όλο και πιο εμφανής και όταν ο πληθωρισμός ξεκινά να υποχωρεί, πιστεύουμε ότι ο κύκλος σύσφιγξης θα τελειώσει και δεν θα αναμένουμε πια καμία αύξηση των επιτοκίων το 2023», εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως 75 μ.β., και κατά 25 μ.β. τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί πως σε προηγούμενες εκτιμήσεις, η HSBC ανέμενε πως οι επιτοκιακές αυξήσεις θα λάμβαναν χώρα μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα ΕΚΤ: Υψηλό πληθωρισμό και ύφεση αναμένουν οι πολίτες στην Ευρωζώνη

Η ψαλίδα των επιτοκίων φέρνει πρόσθετα κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στα 14 δισ. ευρώ τα κέρδη του top ten στο β’ τρίμηνο – Κίνδυνοι όμως υπάρχουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News