Business & Finance Παρασκευή 12/08/2022, 11:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα

Βρετανία: Συρρικνώθηκε το ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα

Συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της Βρετανίας το β΄ τρίμηνο του 2022 για πρώτη φορά μετά από πέντε τρίμηνα, με τον πληθωρισμό να περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ και ο πλατινένιος Ιωβηλαίος της Βασίλισσας περιόρισε την επιχειρηματική δραστηριότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το βρετανικό ΑΕΠ το προηγούμενο τρίμηνο κατέγραψε αρνητικό ρυθμό της τάξεως του -0,1% εν συγκρίσει με το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, όπου σημειώθηκε ανάπτυξη 0,8% κι έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9% έναντι 2,8% των προβλέψεων, από 8,7% το α΄ τρίμηνο του 2022.

Το ΑΕΠ επί του παρόντος βρίσκεται κατά 0,6% υψηλότερα σε σχέση με πριν από την πανδημία, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από το επίπεδο που σκιαγραφούσαν οι τάσεις πριν από το 2020, υποδηλώνοντας ότι η πανδημία έχει προκαλέσει μόνιμη ζημιά.

Η βρετανική οικονομία είχε αναπτυχθεί για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο αναμένεται να οδηγηθεί σε μακρά ύφεση αργότερα το 2022, καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ασκεί έντονες πιέσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών. Η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,2% μετά την πρώτη από τις πιθανές μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Το βρετανικό ΑΕΠ βρήκε στήριξη από την καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση της βιομηχανίας τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,9% αντί του αναμενόμενου 1,3% και η αντίστοιχη επίδοση του Μαΐου αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω στο +1,3% από το αρχικά 0,9%. Η μεταποίηση υποχώρησε τον Ιούνιο στο -1,6%, ενώ η άνοδος του προηγούμενου μήνα αναθεωρήθηκε στο 1,7% από το προκαταρκτικό 1,4%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η «τραγωδία» της Βρετανίας: Ενέργεια και ενοίκια ανεβάζουν επικίνδυνα το κόστος διαβίωσης

Bloomberg: Οργανωμένα blackout σχεδιάζει από Ιανουάριο η Βρετανία

Τράπεζα της Αγγλίας: Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων από το 1995

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News