Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 22:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων δίνει, προς το παρόν, μία ανάσα στην οικονομία

ΗΠΑ: Η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων δίνει, προς το παρόν, μία ανάσα στην οικονομία

Εάν ο πληθωρισμός ήταν η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, τότε τα στοιχεία του Ιουλίου θα πρέπει να παρέχουν ενδείξεις ότι υπάρχει τουλάχιστον μία «ανάσα» στα σκαριά.

Οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία που εξετάζει τo Bureau of Labor Statistics. Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός δείκτης δεν παρουσιάζει αύξηση σε μηνιαία βάση από το Μάιο του 2020, οπότε είχε σημειώσει μικρή πτώση

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο ΔΤΚ σημείωσε την ταχύτερη άνοδο 12 μηνών από τον Νοέμβριο του 1982, ακολουθώντας μια τάση που συνέβαλε στη συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους, πυροδοτώντας τις συζητήσεις για ύφεση.

Όμως, με τουλάχιστον τη βραχυπρόθεσμη τάση, που δείχνει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών μειώνεται, η οικονομική αισιοδοξία αυξάνεται.

Όχι ύφεση, προς το παρόν

«Ολόκληρο το αφήγημα της ύφεσης πρέπει πραγματικά να μπει στο ράφι προς το παρόν», δήλωσε η Aneta Markowska, επικεφαλής οικονομολόγος στο Jefferies. «Πιστεύω ότι θα στραφεί σε μια πιο ισχυρή για μακροχρόνια θέση, η οποία υποστηρίζεται πραγματικά από μια αντιστροφή του πληθωρισμού».

Η Markowska, της οποίας οι προβλέψεις φέτος ήταν ακριβείς, βλέπει σταθερή ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου ρυθμού ανάπτυξης 3% το τρίτο τρίμηνο. Ο δείκτης GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, ο οποίος παρακολουθεί τα οικονομικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, έδειξε ρυθμό ανάπτυξης 2,5% σε μια ενημέρωση της Τετάρτης, αυξημένος κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες από την τελευταία του στις 4 Αυγούστου.

Ωστόσο, η Markowska αναμένει επίσης ότι οι πιέσεις θα ενταθούν το 2023, με πιθανή ύφεση στο τέλος του έτους.

Πράγματι, υπήρχε αναφορά και για τις δύο θέσεις στα στοιχεία του ΔΤΚ.

Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του πληθωρισμού προήλθε λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας. Η βενζίνη υποχώρησε 7,7%, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Το μαζούτ υποχώρησε 11% καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων που σχετίζονται με την ενέργεια υποχώρησαν κατά 7,6%.

Οι αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών μειώθηκαν επίσης, με τους ναύλους των αεροπορικών εταιρειών να υποχωρούν κατά 7,8% για να αντιστρέψουν την αυξητική τάση των εισιτηρίων (τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν αυξήσεις κατά 27,7%).

Ωστόσο, υπήρχαν λίγα άλλα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού στα στοιχεία, με το κόστος των τροφίμων να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Ο δείκτης τροφίμων, στην πραγματικότητα, αυξήθηκε 1,1% σε μηνιαία βάση και 10,9% τους τελευταίους 12 μήνες που είναι ο υψηλότερος ρυθμός από τον Μάιο του 1979.

Αυτό προκαλεί ανησυχίες σε μέρη όπως το City Harvest, το οποίο βοηθά να ταΐσει άπορους Νεοϋορκέζους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από την άνοδο των τιμών που ξεκίνησε πέρυσι.

«Βλέπουμε πολλά περισσότερα παιδιά να έρχονται στα συσσίτια », δήλωσε η Τζίλι Στέφενς, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού. «Η επισιτιστική ανασφάλεια ήταν δυσεπίλυτη ακόμη και πριν χτυπήσει η πανδημία. Τώρα βλέπουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε αυτά λόγω των αυξανόμενων τιμών».

Ο Στέφενς είπε ότι ο αριθμός των παιδιών που αναζητούν βοήθεια σε τρόφιμα διπλασιάστηκε περίπου ένα χρόνο μετά το χτύπημα της πανδημίας του Covid και ότι ο οργανισμός δυσκολεύεται να ανταποκριθεί.

«Είμαστε πάντα αισιόδοξοι, γιατί μας υποστηρίζουν απίστευτα γενναιόδωροι Νεοϋορκέζοι», είπε.

Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ξοδεύουν

Παρά την άνοδο των τιμών, οι καταναλωτές ήταν ανθεκτικοί και συνεχίζουν να ξοδεύουν ακόμη και όταν οι προσαρμοσμένοι με τον πληθωρισμό μισθοί συρρικνώθηκαν κατά 3% το περασμένο έτος.

Ο Τζόναθαν Σίλβερ, διευθύνων σύμβουλος της Affinity Solutions, που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών μέσω συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, είπε ότι οι δαπάνες είναι σε υγιή ρυθμό, αυξάνοντας περίπου 10,5% τον περασμένο χρόνο, αν και ο πληθωρισμός επηρεάζει τη συμπεριφορά.

«Όταν αρχίζετε να εξετάζετε συγκεκριμένες κατηγορίες, θα δείτε ότι έχουν γίνει πολλές αλλαγές στις δαπάνες και ορισμένες κατηγορίες επηρεάζονται περισσότερο από άλλες από τον πληθωρισμό», είπε. «Οι άνθρωποι καθυστερούν τις δαπάνες τους για συγκεκριμένα είδη».

Για παράδειγμα, είπε ότι οι δαπάνες των πολυκαταστημάτων μειώθηκαν κατά 2,4% τον περασμένο χρόνο, ενώ οι δαπάνες των εκπτωτικών καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 17%. Οι δαπάνες για λούνα παρκ μειώνονται κατά 18%, αλλά για τα κινούμενα θέατρα αυξάνονται κατά 92%. Ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς επηρεάζονται από την αύξηση των τιμών, αλλά γενικά αντικατοπτρίζουν επίσης το επίπεδο των συναλλαγών.

Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, ο Σίλβερ αναμένει να αυξηθούν οι δαπάνες συγκεκριμένων ειδών.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια ώθηση αργότερα μέσα στο έτος που θα δημιουργήσει μια ανοδική τάση στις δαπάνες σε βασικές κατηγορίες, όπου ο καταναλωτής καθυστερεί και αναβάλλει τις δαπάνες», είπε. «Οι καταναλωτές μπορεί να πάρουν ένα «δώρο διακοπών» ως ανάσα στις υψηλές τιμές των τροφίμων».

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση εξακολουθεί να κινείται στο 8,5%. Αυτό αποτελεί την πιο επιθετική άνοδο των 40 ετών και ένα «ανησυχητικά υψηλό ποσοστό», δήλωσε ο Ρικ Ρίντερ, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στον κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlackRock.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται η Federal Reserve και οι ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού θα επιβραδύνουν την οικονομία τόσο πολύ που θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Μετά τα στοιχεία της Τετάρτης, οι traders φαίνεται να πιστεύουν ότι η Fed θα αυξηθεί μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο, αντί για την προηγούμενη τάση για 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, μια κίνηση που είπε ο Ρίντερ, θα μπορούσε να είναι εσφαλμένη.

«Η επιμονή των σταθερών στοιχείων για τον πληθωρισμό που παρατηρείται σήμερα, σε συνδυασμό με τα ισχυρά στοιχεία της αγοράς εργασίας της περασμένης εβδομάδας, και ίσως ιδιαίτερα τα ακόμη σταθερά μισθολογικά κέρδη, τοποθετεί τους αναλυτές της Fed σταθερά στην πορεία προς τη συνέχιση της επιθετικής σύσφιξης», έγραψε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Διπλάσιες τιμές σε βασικά προϊόντα μέσα σε πέντε μήνες – Νέα «βαρυχειμωνιά» από Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού – Στο 8,5% τον Ιούλιο

Μoody’s: Το νέο νομοσχέδιο στις ΗΠΑ για τις δαπάνες θα μειώσει πληθωρισμό και έλλειμμα

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News