Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 20:51
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Γαλλία: Έχασε την πρωτιά στις εξαγωγές ενέργειας της Ευρώπης

Γαλλία: Έχασε την πρωτιά στις εξαγωγές ενέργειας της Ευρώπης

H Γαλλία έχασε τη θέση της κορυφαίας εξαγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθώρα προβλημάτων με το στόλο των πυρηνικών εργοστασίων της.

Η θέση της Γαλλίας έχει αλλάξει δραματικά συγκριτικά με πέρυσι, καθώς χρειάστηκε να εισάγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που εξήγαγε στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Enappsys. Αντίθετα, η Σουηδία κατέλαβε την κορυφαία θέση, αποτελώντας τώρα το μεγαλύτερο εξαγωγό ενέργειας, με τις περισσότερες ροές να προορίζονται στην Φινλανδία και στη Δανία.  

Οι 56 πυρηνικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι αυτοί που είχαν δώσει στη Γαλλία τον τίτλο της κορυφαίας εξαγωγού ηλεκτρικής ενέργειας, όμως οι παρατεταμένες διακοπές στη λειτουργία των πυρηνικών της μονάδων σημαίνει ότι το ήμισυ των σταθμών δεν είναι διαθέσιμο. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τις τιμές στα ύψη, αναγκάζοντας τη Γαλλία να στραφεί για τις προμήθειές της σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να επιτείνει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. 

Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας αποτελούν την «ραχοκοκκαλιά» του ευρωπαϊκού συστήματος ενέργειας, όμως ο στόλος της έχει γίνει αναξιόπιστος, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η προσφορά στις γειτονικές χώρες. 

Ευρωπαϊκές εξαγωγές ενέργειας

Η Σουηδία αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγό με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2022

Πηγή: EnAppSys Ltd.

 

Το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη επιδεινώνει την κατάσταση για το στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων της Electricite de France (EDF) με τις ρυθμιστικές αρχές να χορηγούν προσωρινή απαλλαγή σε πέντε πυρηνικούς σταθμούς για την ρήψη ζεστού νερού σε ποτάμια που ενδέχεται να παραβιάζουν τα περιβαλλοντικά πρότυπα. Η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε επίσης σήμερα ότι επιμείνει στην απόφαση να αναγκάσει την EDF να πωλήσει περισσότερη από την πυρηνική της παραγωγή σε ανταγωνιστές με έκπτωση, επειδή το μέτρο λήφθηκε προς το ευρύτερο συμφέρον των καταναλωτών εν μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Η Γαλλία εξήγαγε 16,4 τεραβατώρες ενέργειας στο πρώτο εξάμηνο του έτους, περίπου το ήμισυ από τις 30,9 τεραβατώρες που εξήγαγε στη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με την EnAppSys. Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Γαλλίας λειτουργούν στο 50% της δυναμικότητας τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. 

Tόσο η Γερμανία όσο και η Βρετανία αύξησαν τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ανταποκρινόμενες κυρίως στη ζήτηση από τη Γαλλία. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Γερμανία και Γαλλία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

EDF: Ζητά αποζημίωση 8 δισ. από το γαλλικό δημόσιο – Ζημίες από το πλαφόν στις τιμές ρεύματος

Παρίσι: Αντιμέτωπο με ακόμη πιο ψυχρό και σκοτεινό χειμώνα από το Βερολίνο

EDF: 9,7 δισ. ευρώ δίνει η Γαλλία για την κρατικοποίησή της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News