Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 12:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελος η Domino’s στην Ιταλία: Δεν κατάφερε να γοητεύσει τη γενέτειρα της πίτσας

Τελος η Domino’s στην Ιταλία: Δεν κατάφερε να γοητεύσει τη γενέτειρα της πίτσας

Έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας έκλεισαν τα καταστήματα της Domino’s στην Ιταλία, καθώς η αμερικανική αλυσίδα δεν κατάφερε να γοητεύσει τους πελάτες στη γενέτειρα της πίτσας.

Η αλυσίδα υπέκυψε σε ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» χαμηλών πωλήσεων, κλιμακούμενου κόστους, υψηλού χρέους, αλλά και λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού από παραδοσιακά εστιατόρια, τα οποία προσφέρουν delivery μέσω εφαρμογών.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, η αμερικανική αλυσίδα, η οποία διαχειρίζεται συνολικά περίπου 18.800 καταστήματα παγκοσμίως, είχε ανακοινώσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για προσθήκη 850 καταστημάτων στην Ιταλία και την απόκτηση του 2% της αγοράς μέχρι το 2030. Το σχέδιο αυτό, όμως, ανατράπηκε από την πανδημία, η οποία έσπρωξε το franchise προς την πτώχευση.

«Η πανδημία του κορωνοϊού και οι παρατεταμένοι και συνεχείς περιορισμοί ζημίωσαν σοβαρότατα την ePizza», την εταιρεία διαχείρισης των καταστημάτων της Domino’s στην Ιταλία, όπως αναφέρεται στα έγγραφα της πτώχευσης.

Το ιταλικό franchise της Domino’s, το οποίο διαχειριζόταν 29 καταστήματα στη χώρα, χρεοκόπησε στις αρχές Απριλίου. Στο πλαίσιο των διαδικασιών για την κήρυξη της πτώχευσης, του παραχωρήθηκαν 90 ημέρες προστασίας από τους πιστωτές, οι οποίοι σταμάτησαν να απαιτούν την πληρωμή τους ή την κατάσχεση των εταιρικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η προθεσμία αυτή έληξε τον πρασμένο μήνα.

Το παράδειγμα της Domino’s αποτελεί μία ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια θεμελίωσης αμερικανικών brand στην Ιταλία. «Πάντοτε αναρωτιόμουν πώς η Domino’s μπορούσε να επιβιώσει στο Νιου Τζέρσι, πόσο μάλλον στην Ιταλία», ανήρτησε στο Twitter του ο δημοσιογράφος Dave Jamieson. Άλλος χρήστης του Twitter σχολίασε ότι το να ανοίγει ένα Domino’s στην Ιταλία είναι σαν να προσπαθεί κανείς να πουλήσει χιόνι στον Βόρειο Πόλο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, BBC

Διαβάστε επίσης:

Ο πληθωρισμός σκοτώνει ένα έμβλημα: Το τέλος της πίτσας του 1 δολαρίου

Τι καθορίζει την τιμή των σιτηρών; Οι παράγοντες-κλειδιά για την παγκόσμια αγορά

Bloomberg: Πόσο κοντά είμαστε σε μια επισιτιστική κρίση;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News