Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 20:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο τον Ιανουάριο με διακοπές ρεύματος

Βρετανία: Ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο τον Ιανουάριο με διακοπές ρεύματος

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει το σχεδιασμό για αρκετές ημέρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κρύος καιρός μπορεί να συνδυαστεί με ελλείψεις φυσικού αερίου, οδηγώντας σε οργανωμένες διακοπές ρεύματος για τη βιομηχανία, ακόμη και τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με το τελευταίο «εύλογο σενάριο χειρότερης περίπτωσης» της κυβέρνησης, η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχο με το ένα έκτο της ζήτησης αιχμής, ακόμη και μετά την ενεργοποιηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης με λειτουργία εργοστασίων με άνθρακα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτές τις προοπτικές, οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου και οι μειωμένες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νορβηγία και τη Γαλλία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη Βρετανία για τέσσερις ημέρες τον Ιανουάριο, οπότε η χώρα μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση αερίου, ανέφεραν. Το υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν προβλέπει τέτοιες ελλείψεις στη βασική του υπόθεση, η ανάλυση αποκαλύπτει τον δύσκολο χειμώνα που ενδεχομένως θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Λιζ Τρας ή ο Ρίσι Σούνακ όταν διαδεχτούν τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία τον επόμενο μήνα. Εάν υλοποιηθούν, οι διακοπές ρεύματος θα έρθουν τη στιγμή αυτή που οι Βρετανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα κόστος των λογαριασμών ενέργειας άνω των 4.200 στερλινών (5.086 δολαρίων) τον Ιανουάριο από λίγο πιο κάτω από τις 2.000 στερλίνες σήμερα, τροφοδοτώντας τον ήδη εκτινασσόμενο πληθωρισμό.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News