Business & Finance Τρίτη 9/08/2022, 19:58
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Γερμανία: Πλήθος επιχειρήσεων ζητούν εξαίρεση σε μία επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο

Γερμανία: Πλήθος επιχειρήσεων ζητούν εξαίρεση σε μία επιβολή δελτίου στο φυσικό αέριο

Οι ρυθμιστικές αρχές της Γερμανίας, που είναι υπεύθυνες για τη διανομή φυσικού αερίου σε περίπτωση που επιβληθεί δελτίο στην παροχή, έχουν λάβει πολλαπλά αιτήματα εξαίρεσης από όλο τον κλάδο, γεγονός που αντανακλά τους φόβους για πιθανές περικοπές στην παραγωγή και συνεπακόλουθες απώλειες.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, και αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα για τη βιομηχανία, η οποία απορροφά το ένα – τέταρτο της ζήτησης φυσικού αερίου της χώρας.

Ενώ η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να επεξεργαστούν ένα σχέδιο για το τι θα συμβεί στην τρίτη φάση – όταν τεθεί σε εφαρμογή η επιβολή δελτίου – πολλοί μεμονωμένοι τομείς έχουν αρχίσει να ζητούν επιείκεια και ορισμένες εταιρείες έχουν αρχίσει να αλλάζουν τις εργασιακές πρακτικές τους με σκοπό τη μείωση της χρήσης ενέργειας.
   
Δεν προβλέπεται διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης του Δικτύου συνεχίζει να λαμβάνει πολυάριθμες επιστολές από σχεδόν σε όλους τους τομείς», ανέφερε εκπρόσωπος της ρυθμιστικής αρχής BNetzA.

«Προς το παρόν, δεν προβλέπονται γενικές απαλλαγές», είπε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η ρυθμιστική αρχή διατηρεί συνεχή διάλογο με τη βιομηχανία προκειμένου να προετοιμαστεί για μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Μεγάλοι κλάδοι κατανάλωσης φυσικού αερίου που έχουν «υψώσει τη φωνή τους» δημοσίως είναι της υαλουργίας, του χάλυβα, της φαρμακοβιομηχανίας και των χημικών, όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των πάντων, από πλαστικά και λίπασμα έως ίνες και διαλύτες.
   
Περίπου 120 από το προσωπικό της BNetzA εργάζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης πρόληψης και διαχείρισης. Η ρυθμιστική αρχή έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς παίκτες της Γερμανίας, μια προσπάθεια, που όπως ενημέρωσε, είχε «πολύ υψηλό» επίπεδο συμμετοχής με 2.750 επιχειρήσεις.

Η BNetzA είπε ότι προσπαθεί να συντάξει μια λίστα για τη διακοπή λειτουργίας για τη βιομηχανία με βάση έξι κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται το μέγεθος μιας εταιρείας, την οικονομική ζημιά καθώς και το κόστος και τον χρόνο που θα χρειαζόταν για την επανεκκίνηση συγκεκριμένων εγκαταστάσεων.

«Όλοι είναι πλέον ξεκάθαροι για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», είπε ο Alexander Theusner της δικηγορικής εταιρείας Roedl & Partner, ο οποίος έχει συμβούλευε τους πελάτες να συντάξουν τις επιστολές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ώρα σκληρών αποφάσεων στη Γερμανία: SOS εκπέμπει η ατμομηχανή της Ευρώπης

Φυσικό αέριο: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών στη Γερμανία – Για αυξήσεις ετοιμάζονται οι πάροχοι

Ε.Ε.: Σε ισχύ το έκτακτο σχέδιο για το φυσικό αέριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News